Reedel Vilniusest alguse saanud "Top Gear Awards 2016" turnee liigub jõudsalt suunaga Eesti poole, et pika teekonna peal selgitada välja parimatest parimad autod. Ilusaimat autot käisid laupäeval valimas aga naisterahvad.

Leedu naised ei vali kaunimat autot mitte pelgalt välimuse järgi, vaid naised panid autod proovile ka Strosiunu kardirajal, saamaks teada, millises autos tuntakse end hästi ja kui palju naeratusi iga mudel välja võlub.

Ajakirja loovjuhi Laima Staknyte-Patinskiene sõnul koosnes nendepoolne žürii ajakirja poolt välja valitud lugejatest. "Naised pidid saatma meile oma lugusid seoses autodega, kellede hulgast valisime välja viis, kelle kutsusime žüriisse," selgitas Laima. Hindajaid oli kokku tulnud Leedu erinevatest osadest, erinevast vanusest ning erinevatelt aladelt, näiteks hobi korras driftisõitja, autoorienteerumistel osaleja, lihtsalt autohuviline pereinimene.

"Tänapäeval ei ole enam auto lihtne liikumisvahend punktist A punkti B jõudmiseks, see näitab ka sinu stiili ja eluviisi. Auto räägib inimese kohta väga palju," rääkis Laima.

"Me ei vali vaid välimise ilu järgi, vaid hindame ka interjööri, samuti seda, kuidas end autoroolis tunneme, milliseid emotsioone see meis tekitab, kui palju naeratusi auto meis esile manab," selgitas Laima kriteeriume, mille järgi valivad naised autot.

Nii sahmisid viis naist 15 erineva auto vahet paberid näpu vahel ja muudkui tiirutasid kordamööda kardirajal. Arutati elavalt iga auto juures ning pärast kolmetunnist proovimist ulatati ülisalajased igaühe indivudaalsete eelistustega dokumendid kokkuarvutamiseks kohtunikule. Mis auto naiste meelest ilusaimaks osutus, kuuleme juba reedel Tallinnas.

Laima ise hääletuses ei osalenud, vaid andis teistele nõu, mida hinnata. "Parima mulje tänavu sellest valikust jättis minule loomulikult Volvo XC90 – ma isegi sõidan Volvoga, kuid mitte sellise suure ja uhiuuega. Mulle meeldib selle auto juures ohutus ja samas ka luksus," toob Laima välja.

Suurim üllataja tema meelest on elektriauto KIA Soul EV. "See on väga originaalne, särtsakas oma olemuselt – kahjuks küll mitte välimuselt, kuid särtsu on vähemalt interjööris ja elektriauto kohta on ta päris hea," arvas Laima.

Täna pannakse "Top Gear Awards 2016" raames Šiauliai NATO õhuväebaasis proovile sportauto klassi kuuluvad sõidukid.

Joonele pannakse Nissan Juke Nismo RS, mil kapoti all 1,6-liitrine bensiinimootor 160 kilovatiga. Paberile on märgitud, et nullist saja kilomeetrise tunnikiiruseni peaks see jõudma 7 sekundiga.

"Starti" asub ka Renault Clio RS Trophy – samuti 1,6 liitrine bensiinimootor, kuid 162 kilovatiga. Sajakilomeetrise tunnikiiruseni peaks see paberite järgi jõudma 6,1 sekundiga.

Kolmas on aga omadustelt kõige võimsam, kuid kui eelmised kaks olid manuaalkäigukastiga, on see automaatne erinevate lisavõimaluste ja režiimidega ka ise käiku üles vahetada. Tegemist on Seat Leon Cupraga, mil südameks 206 kilovatiga kaheliitrine bensiinimootor. Lubatud on, et see kiirendab Cliost kolm sajandikku kiiremini ehk 5,8 sekundiga nullist sajani.