8. ja 9. mai Eestis

Eestis toimuvad mälestusüritused Teise maailmasõja lõpu puhul nii 8. mail kui 9. mail. Registreeritud avalike sündmuste nimekirjas jagunevad koosolekud kahele päevale enamvähem võrdselt.

Eestis toimub kaitseväe tseremoniaalteenistus 8. mail.  Valitsuse nimel asetatakse sel päeval pärjad punaarmeelaste hauatähisele Kaitseväe kalmistul, natsismiohvrite mälestusmärgile Rahumäe Juudi kalmistul, 1944. aasta Eesti kaitselahingutest osavõtjate mälestusmärgile, Saksa sõdurite haudadele ja punaarmeelaste mälestusmärgile. Üksikisikute ja organisatsioonide korraldatavad kokkutulekud leiavad aset mõlemal päeval. 

Võidupüha tähistamine Venemaal

7. mail 1945 allkirjastasid Saksa ülemjuhatuse esindajad Saksamaa tingimusteta kapituleerumise akti Prantsusmaal Reimsis ja 8. mail 1945 Saksamaal Berliinis. Järgnevatel päevadel purustas Punaarmee viimased Saksa üksused Tšehhis ning sõda Euroopas oli ametlikult lõppenud. 8. mail 1945 oli Euroopas pühalik päev: sel päeval tähistati Teise maailmasõja lõppu, mida nimetatakse ka võidupäevaks. Võidupäeva nimetus on tulnud võidust Jaapani üle, sest 8. mail alistus Teises maailmasõjas lõplikult Jaapan.

Kuna Nõukogude Liidu esindajal ei olnud Prantsusmaal Reimsis õigust alla kirjutada Saksamaa alistumise aktile, otsustas Nõukogude Liidu juhtkond hinnata Reimsis alistumist kui eelalistumist. Alistumistseremooniat korrati Berliinis 8. mail 1945, kus kõrgeima Saksamaa sõjalise komandör Wilhelm Keitel, Georgi Žukov ja alliansi esindajad allkirjastasid alistumisakti.

Juba 1945. aasta juulis toimunud Potsdami konverentsil arutasid Suurbritannia, Prantsusmaa, USA ja Nõukogude Liit Saksamaa haldamise küsimusi. Nüüd jagatigi Saksamaa nelja riigi vahel okupatsioonideks ning Berliin neljaks sektoriks.

Nõukogude Liit sai endale Saksamaa idaosa ning kui allkirjastati Saksamaa militaarne alistumine, oli Moskva aja järgi juba 9. mai kätte jõudnud. See on põhjus, miks Venemaa ja enamik endisi Nõukogude Liidu riike tähistab võidupäeva 9. mail, mitte 8. mail.

Sõja lõpp mujal

Teise maailmasõja lõppemist tähistatakse ka mitmetes teistes riikides eri kuupäevadel.

25. aprillil:
Itaalias "Festa della Liberazione"

5. mail:
Taanis "Befrielsen"
Hollandis "Bevrijdingsdag"

8. mail:
Prantsusmaal "Victoire 1945"
Slovakkias "Deň víťazstva nad fašizmom" (võit fašismi üle)
Tšehhis "Den vítězství", "Den osvobození"
Poolas "Dzień Zwycięstwa" (võidupäev ja nõukogude okupatsiooni päev Poolas) - Poola tähistas võidupäeva kuni aastani 2014 9. mail.
Norras "Frigjøringsdagen"
Ukrainas "День пам'яті та примирення" (mälestuspäev)

9. mail: 
Ukrainas "День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні"(võidupäev natsismi üle Teises maailmasõjas) - Ukrainas alates aastast 2015.
Gruusias "ფაშიზმზე გამარჯვების დღე" (võit fašismi üle)
Valgevenes "Дзень Перамогі"
Venemaal "День победы"
Kasahstanis "Жеңіс күні"

Pärast oma iseseisvumist on ametlikult Teise maailmas sõja lõppu 9. mail tähistanud Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Bosnia ja Hertsegoviina, Iisrael, Kõrgõzstan, Moldova, Montenegro, Serbia, Tadžikistan, Türkmenistan, Usbekistan.