Narva saatus aastal 1944

Lahkuvad armeed hoolitsesid üldiselt alati selle eest, et pealtungivale vaenlasele midagi väärtuslikku maha ei jääks. Saksa armee taganes juba 1943. aastast, mil Stalingradi lahingus lüüa saadi. 1944. aastal saabusid taanduvad Saksa väed Narva ning jaanuaris anti käsk linn evakueerida. Tuhanded sisepõgenikud valgusid üle Eesti ja otsisid uut elukohta.

Punaarmee pommitas linna peaaegu maatasa märtsi alguses - tsiviilelanikke selleks ajaks linnas enam polnud. Eestlasi oli Narva rindel aga küll ning ka uusi mobiliseerituid saadeti sinna.

Kuigi punaarmee ülekaal oli suur, ei suudetud Narvat vallutada kogu kevade jooksul. Et aga Saksamaa viis oma vägesid ka teistele rinnetele, siis langetati otsus 24. juulist tõmmata väed Tannenbergi liinile (Tannenbergi liini võtmetähtsusega koht oli Sinimägedes) ning nüüd liikuski rindejoon Tallinna poole, sakslased taganesid.

"Otsekui metsaline on sakslane õhku lasknud Narva hooned..."

Kuidas kajastasid aga Narva linna hõivamist 26. juulil 1944 nõukogudemeelsed ajalehed?  Kõigepealt ilmusid teated, et Narva on "vabastatud" ja kõik inimesed peaksid selle üle rõõmustama. Fotode asemel illustreerisid neid teateid esialgu ainult joonistused.
Noorte Hääl 1944

rahva hääl 1944
Ka nõukogudemeelsed kultuuriinimesed olid tööle pandud: Semper kirjutas Narva auks luuletuse ja Okasel valmis sulejoonis vana Narva motiiviga. Johannes Vares-Barbarus kirjutas iga uue linna vallutamise järel mõne kõne, kuidas linn "vabastati."
 
Rahva hääl 1944

Rahva hääl 1944

Kuigi ajalehe paber ja trükikvaliteet oli kohutav, ilmus propagandalehes ka fotoreportaaž, milline nägi välja purustatud Narva. Tugevalt retušeeritud, kehvas trükis ja udustelt piltidelt on siiski näha, kui suur oli häving.

Kõik pildiallkirjad ja tekstid kõnelesid sellest, kuidas linna hävitasid sakslased. Ei sõnagi sellest, et linna pommitasid puruks punaarmeelased. Lausvale, mille juurutamine kestis kogu Nõukogude okupatsiooni aja.

Rahva hääl 1944
Rahva hääl 1944

Vaata fotosid Narvast ka siit:

Rahva hääl 1944
Rahva hääl 1944

Rahva hääl 1944
Nõukogude liidu meelne propagandaajaleht "Rahva hääl" 1944

Nõukogude liidu meelne propagandaajaleht "Rahva hääl" 1944

Vaata rohkem väljavõtteid toonasest propagandaajalehest galeriist: