BBC kirjutab, et Massachusettsi tehnoloogiainstituudi tudeng Ben Katz koos kaaslase Jared Di Carloga leidis, et suudavad purustada senise rekordi 0,637 sekundit, mille tegi Saksa robootikainseneri Albert Beeri robot Sub1 Reloaded, kui kasutavad oma robotil teistsugust mootorit.

Uus rekord on niisiis 0,38 sekundit sellest hetkest kui robot registreerib käsu kuubiku lahendamisega alustada kuni viimase ruudu õigeks keeramiseni. Robot jõuab Katzi sõnul selle ajaga kuubikust pildi teha, oma tegevuse arvutada ja kuubikut liigutada.

Kuid muidugi eelnes rekordi tegemisele mitmeid ebaõnnestunud katseid, kus kuubik näiteks purunes. Või ei suutnud robot teineteisest eristada punast ja oranži värvi, mistõttu värvisid Katz ja Di Carlo oranžid ruudud markeriga mustaks.

Lõpuks võttis robotil umbes 10 millisekundit aega kuubiku ühe külje keeramiseks, iga liigutus võttis aega umbes 15 millisekundit.

Vaata videost!

Teadlased on välja arvutanud, et kuulsa nuputamislelu kokkukeeramiseks piisab 20 või vähemast käigust. Google’i superarvuteid appi võttes analüüsiti kõiki Rubiku kuubiku 43 252 003 274 489 856 000 erinevat lahendusvarianti. Ainult 300 miljonit neist — pelk murdosa variatsioonide koguhulgast — nõuavad 20 käiku. Suurema osa lahendamiseks piisab 15-19 pöördest.

Rubiku kuubiku leiutas 1974. aastal Ungari skulptor ja arhitektuuriprofessor Ernő Rubik, tootmisse jõudis ja ülemaailmseks moeröögatuseks kujunes see aastal 1980.