Üritusel osalenud Tele2 tootedirektor Katrin Aroni sõnul sisestati inimestele keset messi süstlaga naha alla NFC-kiip, millega näiteks kodu lukustada, tuled põlema panna, kehatemperatuuri mõõta või isegi mobiilimakseid sooritama.

"Selliste nahaaluste kiipide arendamise ja siirdamisega tegeleb Saksamaa ettevõte Digiwell. Kiibi pluss on näiteks see, et kui sul on kodus NFC-lahendusega lukk, siis pole võimalik koduvõtit ära kaotada," rääbib Aron.

"Firma asutaja on 2007. aastast oma arendatud kiipe ise kandnud ning selle aja jooksul on prototüübid märksa väiksemaks muutunud. Eelistatuim koht siirdamiseks on pöidla ja nimetissõrme vaheline ala, kus pole palju närve."

Tootja sõnul ei lagune ega imendu kiibid kehasse ning on ohutud. Igal seniarendatud kiibitüübil on kindlad sagedused ja kasutusvaldkonnad. NFC-kiibi tavahind on 90 eurot ning paigaldamiseks soovitatakse leida vastavate kogemustega ekspert.

"Tulevikus on masinad ja inimesed selgelt seotud ja mitte ainult läbi virtuaalreaalsuse. Väga kummalise etteaste tegi näiteks kunstnik ja isehakanud küborg Neil Harbisson, kes sündis värvipimedana.

Ta lasi endale kolju külge monteerida antenni-sensori, mis vibreerib teatud sagedusel, mida sensor parasjagu tajub. See andis Harbissonile enda sõnul uue meeleelundi, mis on tema elu täielikult muutnud," ütleb Aron.