Nüüd üritatakse seda müüriladumisrobotit turustada Suurbritannias, samas kui paljudel USA ehitusobjektidel on New Yorgi firma Construction Robotics toodetud masin juba aktiivses kasutuses.

Sellise masina tulekuga kaasneb paratamatu debatt selle üle, kas robotid on lõplikult inimestelt tööd ära võtmas, aga eks inimkond on sedalaadi tehnoloogiliste väljakutsetega juba mitu sajandit osanud toime tulla.

SAM ühendab endas kivide konveierit, mördikanalit ja robotkätt, mis suudab tõesti ära teha kuue müüriladuja töö, paraku, nagu nimigi ütleb, mitte täiesti automaatselt. Masin vajab ikka enda taha inimest, kes paneb kive lindile ette, ja lisab uut müürisegu, et masin seisma ei jääks.

Kui USA-s arvestatakse, et lihast ja luust ehitustöölise rahaline kulu müüriladumisel on 32 senti telliselt, siis selle masina kuluks arvestatakse 4,5 senti. Ja nagu Construction Robotics väidab, suudaks see masin müüriladumistele kuluvaid kogukulusid vähendada 50 protsendi võrra.

Ainus probleem on selles, et iga ehitusfirma sellist väljaminekut endale päriselt lubada ei saa, kuna masin maksab ligemale pool miljonit dollarit ja ehitustel paraku üritatakse võimalikult väheste kuludega toime tulla. Aga kes seda robotit osta jaksab, sellele tasub ost ka pikemas perspektiivis kindlasti ära.

Konkurentidest sellel robotil küll puudust ei tule, arvestades ka, et mõnel pool lastakse terveid maju juba printeritest välja.

Austraallased toovad Hadrian X-i turule sel aastal:
Üks näide 3D-prinditud majast:

Briti meedia igatahes prognoosib, et aastaks 2030 võtavad mitmesugused robotid saareriigis töö ligemale miljonilt inimeselt, võimalik lausa et kümnelt miljonilt.