Konverents Future Investment Initiative toimus sel nädalal Ar-Rijadis ja kirjutasime sellest mõni päev tagasi seoses seal Saudi Araabia kroonprintsi poolt väljaöeldud kavatsusega islami rolli riigis oluliselt muuta.

On juba kõlanud arvamusi, et vastselt kodanikuks saanud robodaamil on Saudi Araabias rohkem õigusi kui seal elavatel tavalistel inimnaistel. Ilmus ta ju suure rahvamassi ette ilma meessaatjata ega kandnud ka mingit peakatet.

Kodakondsusuudisest kuuldes tundus android rahul olevat ja ütles, et maailma esimene robotkodanik olla on väga eriline ja uhke. "See on ajalooline tunne - olla esimene robot maailmas, keda on kodakondsusega tunnustatud," lausus Sophia.

Sophia aktiveeriti juba aastal 2015. Vahepeal on see (või peaks siis ütlema ikkagi "ta"?) käinud rääkimas telesaadetes ja teinud üsna judinaidtekitavaid nalju - muuhulgas ütles robot intervjuus saates The Tonight Show, et "see on hea algus minu plaanile inimrass endale allutada", mis vist oli küll naljana mõeldud. Vähemalt itsitas robot selle peale pisut.

Ka kodakondsuskonverentsil libises Sophia samalt teemalt üle. Muuhulgas "naljatas" robot, et inimesed ei peaks kuulama Elon Muski muresid, mis on seotud tehisintellekti võimaliku liiga kiire arengu ja AI-apokalüpsiga. "Ärge muretsege," ütles robot delegaatidele. "Kui te olete minu vastu head, siis olen mina ka teie vastu kena."