Majakest esitleti USA-s Texase osariigis toimuval festivalil South By Southwest (seal näidatakse filme, esinevad muusikud ja toimub lisaks veel mitmeid erinevaid konverentse).

Selliste hoonetega oleks võimalik tuua leevendust ülemaailmsele peavarjuprobleemile. Nagu The Verge kirjutab, on maailmas 1,2 miljardit inimest, kes elavad väga räbalates tingimustes või kel pole neid tingimusi üleüldse. Koostöös MTÜga New Story on kavas järgmisel aastal El Salvadori selliseid majakesi sada tükki püsti panna ja vaadata, kuidas neis elada on.

Kui praegu on terve maja printimise maksumus 10 000 dollarit ehk 8000 eurot, siis plaanis on kulusid kahandada 4000 dollari ehk umbes 3200 euro peale. Printida saab ka suuremaid maju, sama tehnoloogiaga peaks olema võimalik 74-ruutmeetrise põrandapinnaga hoone valmis teha.

ÜKs ICONi loojaist Jason Ballard ütles, et nad pole ainsad, kes 3D-prinditud majadega tegelevad, ent teiste omad näevad üldiselt välja nagu laohooned või Star Warsist tuntud Yoda onnikesed. „Selleks, et ettevõtmist saadaks edu, peavad meie majad olema parimad,“ ütles ta. Printimisel kasutatakse tsementi, mis peaks veenma ka võimalikke elanikke nende uue maja kasutuskõlblikkuses ja vastupidavuses – kui maja prinditaks plastikust, oleks probleeme ilmselt märksa rohkem, nentis Ballard.

ICONI majake on prinditud suure 3D-printeriga, mil nimeks VULCAN ja mis on mõeldud spetsiaalselt suurte objektide loomiseks. Kui maja edukalt testid läbib, viiakse printer El Salvadori ja hakatakse seal edasi printima.

Iseasi on, millal muidugi sellised kõrgtehnoloogiliselt lahendused massidesse jõuavad. Eestis tuleks lisaks välja mõelda veel seegi, kuidas majakest külmale talvele mõeldes soojustada, kuna meie kliima on troopilise El Salvadori või subtroopilise-kõrbelise Texase omast sootuks jahedam.