Uuringu kohaselt jääb 65% inimeste kodus olevatest külmkappidest vanusevahemikku 3-10 aastat ning riikide võrdluses on keskmiselt kõige vanemad külmkapid lätlaste majapidamistes. Vähem kui aasta aega vana külmik on ligi viie protsendi inimeste kodudes.

Uue külmkapi ostmisel on inimeste jaoks tähtsaim tegur külmkapi ülesehituse tüüp. „Huvitav on see, et ülekaalukalt, keskmiselt 74% vastajatest, eelistavad paigutust, kus sügavkülm on just külmkapi alumises osas," kommenteeris uuringut Samsung Eesti juht Toomas Tiits. "Siin aga eristuvad selgelt Eesti inimesed, kes lätlaste ja leedukatega võrreldes sooviksid märksa rohkem, et nende külmikul oleks sügavkülm hoopis ülemises osas,“ ütles ta. Kui alumist sügavkülma eelistab näiteks 82% leedulastest, siis eestlaste puhul on see 61%.

Külmkapi tüübi järel on olulisuselt järgmisteks kriteeriumiteks mahutavus ja suurus. „Kui on teada, kas külmik peaks olema sügavkülmaga või mitte, siis on kõige olulisemaks uue külmiku valikukriteeriumiks selle suurus ja palju see mahutab,“ selgitas Tiits ja lisas, et üha enam oodataksegi, et külmikusse õnnestuks võimalikult palju toiduaineid ära mahutada, et neid võimalikult kaua värskena hoida.

Samsungi Eesti juht märkis, et huvitaval kombel ei ole külmikuotsijate prioriteetide seas eespool energiatarbe ja hinna kriteeriumid. „Külmiku energiatarbimist pidas oluliseks 41% vastajatest ning hinda 31%. Samas võiks see just vanemate külmkappide omanike puhul olla olulisemal kohal, sest tänapäevased külmkapid annavad juba elektrikulu pealt tuntava kokkuhoiu,“ lausus Tiits.

Kõige ebaolulisem on inimeste jaoks külmiku värv, mida pidas oluliseks 14% ning madal müratase, mida tähtsustab 16% küsitlusele vastanutest.

Samsungi tellitud uuringu viis Eesti elanike seas läbi Norstat, uuringus osales 500 inimest. Eestis, Lätis ja Leedus samaaegselt läbi viidud küsitluse eesmärk oli selgitada, millised on inimeste valikueelistused uue külmkapi ostmisel.