Küsimus, mille The Verge on püstitanud, on järgmine: värskes dino-filmis Jurassic World: Langenud Kuningriik tulistab Chris Pratti mängitud Owen Grady uue hübriidsauruse indoraptori pihta mitmeid laske. Elukas tõmbub küll korraks kössi, aga kargab siis ikkagi rünnakule. justkui poleks kuulid teda üldse kahjustanud.

Tõsi, juura-ajastu filmid on puhas fiktsioon, aga siiski, mis juhtuks, kui keegi tulirelvaga dinosauruse vastu astuks? Kas saurused olid kuulikindlad?

„Ilmselt oleneb sellest, millise moonaga neid tulistada,“ ütles Kanada loodusmuuseumi sauruseekspert Jordan Mallon. Samamoodi oleneb pisut siiski ka sauruseliigist; ehkki suurem osa neist poleks ilmselt siiski püssikuuli vastu saanud, oli üks perekond saurusi, mis tõenäoliselt oli teistest märksa vastupidavam – need olid ankülosaurused, madalad, tanki meenutavad neljajalgsed elukad.

Väiksem püstol poleks midagi teinud

Ankülosaurused olid justkui keskaegsed raudrüüs rüütlid, loomad olid kaetud luuplaatidega, mis katsid nende seljad, koljud ja isegi põsed ja silmad. Looma kolju oli lihtsalt üks suur luine mass, sõnas Mallon, ja noid olnuks keeruline maha lasta. Naha külge kinnitunud luuplaatides asetsesid kollageenikiud risti-rästi, mis tegi looma kaitsekihist justkui kuulikindla vesti.

Ankülosauruse rekonstruktsioon.
Nii Mallon kui ka Montana ülikooli paleontoloog John „Jack“ Horner on kindlad, et väikesest püstolist tehtud lasu oleks ankülosaurus ilmselt üle elanud. Tõsisem jahipüss või mõni Hollywoodi relv on teine asi, nentis Horner.

Horner on ise ka kõigi juurapargi sarja filmide teadusnõustaja ja ütles, et ta lükkas esialgu kuulikindlate sauruste idee tagasi, kui filmitegijad sellega välja tulid. Jurassic Worldi tegijad tahtsid teada, kas nende uus hübriidsaurus, värskes filmis tegutsev Indominus Rex võiks olla kuulikindel, aga Horner ütles, et isegi sellisel loomal ei saa olla selliseid ulmelisi omadusi. Kui ka erinevate loomade DNA põhjal loodud Indominus Rex oleks kuulikindel, oleks loom nii raske, et ei suudaks liikuda. Ankülosaurus näiteks oligi tohutult raske, kaaludes tonne, ja liikus oma lühikestel jämedatel jalgadel väga aeglaselt; see loom poleks olnud võimeline ka inimesest kiiremini jooksma.

Valesti kujutatud esikäpad

Kuigi me ei tea, kui paks sauruste nahk täpselt oli, teame seda, et mõningatest liikidest loomadel (Velociraptor) olid suled, mis neid kindlasti kuulikindlamaks ei teinud.

Mõned paleontoloogid on avaldanud nördimust, et uues Jurassic Worldis pole saurusi tõepärasemaks tehtud, näiteks toob Fayetteville`i ülikooli paleontoloog Philip Senter välja, et teda pahandab kõige rohkem kahejalgsete sauruste esikäppade kujutamine – filmis on käppade küünised allapoole suunatud, aga tegelikult asetsesid „peopesad“ vastamisi, nagu oleks saurus valmis plaksutama. Selliste käppadega oli oluliselt lihtsam saaki krabada ja kinni hoida, küüniste allapoole pööramine oleks aga sauruste randmeluud katki murdnud.

Tõsi, lõppeks on nende filmide näol tegu siiski fiktsiooniga ja Horner nendib ka ise, et kui ta tahab tõsist analüüsi, saab ju alati puldist teleka Discovery peale klõpsata.