2015. aastal kirjutas inimkonna tuleviku hoidmisega tegelev Future of Life Institute (FLI) ÜROle avaliku kirja, milles nõuti autonoomsete relvasüsteemide arendamise keelamist. Kirjale kirjutas alla umbes 1000 erinevat valdkonna spetsialisti, näiteks teiste hulgas ka Elon Musk ja Stephen Hawking. Kaks aastat hiljem saatsid samad aktivistid ja FLI ÜROle tegevusetuse tõttu ka teise kirja.

Nüüd on tehisintellekti-arendajatel lõpuks ÜRO käed rüpes passimisest kõrini ning seega otsustati organisatsioon üldse võitlusest välja jätta. Värskelt loodud manifest nõuab inimeste allkirja, et nad "ei osaleks autonoomsete relvade arenduses, tootmises, müügis ega kasutamises".

Praeguseks on alla kirjutanud mitmeid suurettevõtteid ning palju prominentseid üksikisikuid. Näiteks on allkirja andnute hulgas Google'i Deepmind, Clearpath Robotics, Euroopa Tehisintellekti Nõukogu, Silicon Valley Robotics ja XPRIZE. Inimestest võib välja tuua taaskord Elon Muski, Google Researchi kuuluva Jeffrey Deani, Deepmindi kõik kolm asutajad ning ka eestlasest Skype'i ja Kazaa looja Jaan Tallinna. Samas on oodatud ka tavainimeste allkirjad, kuna see näitab, et probleemil on suurem mõju ning motiveeriks poliitikuid probleemiga tegelema.

Konkreetne manifest on selliste relvasüsteemide vastane, mis oleks võimelised täiesti iseseisvalt sihtmärke tuvastama ning hävitama. Samas on avalduses kirjas, et poolautonoomsete relvasüsteemidega probleemi pole, kuna sellisel juhul on protsessi kaasatud inimene, kes käitub moraalse ja eetilise filtrina.

Manifesti eesmärgiks on tuua probleemile rohkem tähelepanu ning "häbistada" ettevõtteid, kes sellele alla ei kirjuta. Kuna autonoomsed relvasüsteemid on ohuks meile kõigile ning võivad valedesse kätesse sattudes või ka ebademokraatlike režiimide kätes tuua paksu pahandust, on nende välja arendamise takistamine meie kõigi huvides.

Järgmine ÜRO kohtumine, kus autonoomsed relvasüsteemid jutuks tulevad, toimub augustis, seega on praegu hea hetk oma meelsusest teada anda.