Ülemaailmse fotograafiapäeva puhul 6 huvitavat fakti pildistamisest

Täna tähistatakse igal pool ülemaailmset fotograafiapäeva ning seetõttu klõpsitakse täna kogu maailmas eeldatavasti rohkemgi pilte kui tavapäraselt. Fotograafia käib tänapäeva inimeste igapäevaeluga lahutamatult kaasas, sest jäädvustamist väärt hetki leiab igal sammul ning mis võiks olla veel toredam, kui oma fotosid sõprade, tuttavate ja ka võõraste inimestega jagada. Ülemaailmse fotograafiapäeva puhul reastas Samsungi mobiilidivisjoni juht Antti Aasma 6 fakti fotograafiast, mida Sa võib-olla veel ei teadnud.

Iga 2 minuti tagant tehakse maailmas rohkem fotosid kui kogu 19. sajandil

Alates fotokaamera leiutamisest kulus kümneid aastaid, enne kui masspildistamine lahti läks. Alates 1900. aastast tehti 1990ndateni hinnnaguliselt vaid mõni miljon pilti. Tänapäeval lubavad telefonid teha pilte praktiliselt igal pool ja igal ajal, seega on raske öelda, palju fotosid tehakse, ent mõningane statistika on siiski olemas – 2015. aastal jagati Facebookis 730 miljardit fotot, 255 miljardit WhatsAppis ja 22 miljardit Instagramis.

Maailma enimvaadatud foto on “Bliss”

Tõenäoliselt olete isegi seda fotot korduvalt vaadanud – tegemist on Ameerika fotograafi Charles O’Reari fotoga, mis pildistati Californias Sonomas. Seda fotot kasutati nimelt Windows XP taustapildina ning tegemist on ametlikult maailma kõige rohkem vaadatud fotoga. Teate ju küll, roheline lainetav mäenõlv ja valgete pilvedega sinine taevas…

Inimese näo vasak pool on atraktiivsem kui parem

Kui oled mõelnud, kuidas end pildi peale sättida, et võimalikult hea välja näha, siis ära rohkem mõtle ja keera fotodel vasak näopool ette. Wake Foresti ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt väljendab vasak näopool emotsioone intensiivsemalt ning seda on seetõttu meeldivam vaadata.

Aina rohkem fotosid tehakse telefonidega

Kõik nutitelefonide tootjad panevad palju rõhku kaamerate arendamisse ning see surub tavakasutajate puhul fotokaameraid konkurentsist välja – viimase kuue aastaga on uute fotokaamerate arv kodudes kahanenud viis korda. Taskus olevate nutitelefonide kvaliteet on tänaseks väga hea ning ilusaid fotosid saab teha ka hämaras ja raskete valgusoludega. Siiski on see tendents märgatav vaid tavakasutajate seas ning vähegi fotograafiahuviline pildistaja soetab endale fotokaamera.

Esimeseks liikuvaks objektiks fotol oli hobune

Vanasti võttis foto säritamine kaua aega ning seetõttu pidid inimesed pildil liikumatult olema, et foto terav tuleks. Mõnikord võis see aega võtta isegi tunde ning see on ka üks põhjus, miks vanadel fotodel inimesed ei naerata – irvet tunde näol hoida on üsna keeruline. Esimest liikuvat objekti otsustas aga 1878. aastal pildistada Inglismaal Eadweard Muybridge. Nimelt tahtis ta teada, kas hobuse galopeerides on kõik tema kabjad korraga maast lahti või mitte ja appi tuli võtta fotograafia.

Maailma kõige kallim foto maksis 6,5 miljonit dollarit

Selle foto pealkirjaga “Phantom” tegi Austraalia fotograaf Peter Lik 2014. aastal ning see müüdi maha tundmatuks jääda soovinud ostjale. Tegu on Arizonas Antelope kanjonis jäädvustatud mustvalge maastikufotoga.