Kuid mis asi on Tesla gigatehas, millest kõik räägivad? Veel enam, palju inimesi pingutab selle nimel, et Tesla oma järgmise gigatehase just Eestisse ehitaks. Siin on viis fakti Tesla gigatehastest, kirjutab Geenius.ee.

Tesla esimene Gigafactory ehk gigatehas on alles ehitamisel, 2015. aastal alguse saanud ning 2016. aastal tootmist alustanud Nevada osariigis paiknev tehas peaks valmima järgmisel aastal.

Tesla plaanib ühes gigatehases aasta jooksul toota akupakke, mis sisaldaksid kokku kuni 50 gigavatt-tundi energiat

Tesla gigatehaste eesmärk on toota liitium-ioon akusid Tesla elektriautodele ja Tesla koduakudele. Ühe gigatehase aastatoodang võiks pakkuda akusid kuni 500 000 Tesla elektriautole.

Valmis ehitatud ja täisvõimsusel töötav tehas peaks tootma aastas rohkem liitium-ioon akusid kui toodeti akusid 2013. aastal kogu maailmas kokku ning tehas toodab akusid kiiremini kui väljuvad kuulid automaatrelva torust.

Euroopasse tulev gigatehas ei ole teine, vaid juba kolmas

30. aprillil 2015. teatas Tesla tegevjuht Elon Musk, et nimetab Nevadasse ehitatava gigatehase esimeseks, kuna plaanis on ehitada veel tehaseid.

Peale Tesla PowerWall-koduakude avalikustamist sai firma nii palju tellimusi, et Musk teatas esimese gigatehase vähesusest ning novembris 2016. teatas, et teine gigatehas ehitatakse Euroopasse, kus lisaks akudele toodetakse autosid.

Vahepeal jõudis Tesla aga ära osta samuti Elon Muskile kuuluva firma Solar City, mille USA idarannikul asuvat tehast nimetatakse teiseks gigatehaseks. Asukoht Euroopa gigatehasele valitakse sel aastal, kuid seda, millal ehitus peale hakkab, veel teada pole.

Tesla gigatehase katust katab maailma suurim katusepäikesepaneelide võrgustik

70megavatine päikesepaneelide võrgustik katab kogu Tesla gigatehase katust, et tehas võimalikult suures ulatuses rohelisest energialt ära elatuks.

Valmiskujul oleks see seitse korda suurem tänasest suurimast katusele paigutatud päikesepaneelide võrgustikust, mis asub Indias ja on 11 megavatise tootmisvõimsusega.

Kuna päikesepaneelid katavad kogu tehase katust, hõlmaks päikesepaneelide farm umbes 1,208 ruutkilomeetrit. Tehases asuvad akud salvestavad päeva jooksul kasutamata jäänud energia ning kasutavad seda öösel. Tänu päikesepaneelidele ei suurenda tehas töötades CO2 jalajälge.

Lisaks sellele kasutab tehas ruumide kütmiseks soojust, mis jääb üle tootmisprotsessist ning kuut erinevat veepuhastussüsteemi, vähendades värske vee kasutust tänaste akutootmise protsessidega võrreldes 80%.

Kui oletada, et kolmas Tesla gigatehas ehitataks Eestisse, oleks võimalik kasutada meie rohkeid meretuulikuid, tehasele veelgi enama rohelise energia jagamiseks.