Levikomi üleriigilisel NORAnet värkvõrgul ja asjade interneti rakenduste platvormil NORAX baseerunud lahendus võimaldas Levikomi IT-tugitiimil edukalt ennetavalt reageerida IT-võrkude suurest koormusest tekkinud kõrvalekalletele.

„Kõikidesse serverikappidesse ja –ruumidesse olid paigaldatud IoT-sensorid, millega IT süsteemijuhid said NORAX rakenduse abil jälgida temperatuuri-, CO/CO2- ja niiskuse näitajaid ning reageerida vajadusel vastavatele alarmidele,“ seletas Levikomi IoT ärisuuna juht Ove Tüksammel. „Igasse serverikappi oli vajalik paigaldada IoT sensor koos vähemalt 3 anduriga ning ruumi lisaks teisi parameetreid mõõtvad sensorseadmed.“ Tüksammeli sõnul seisneb uuel tehnoloogial baseeruva lahenduse efekt just selles, et võimaldab ennetada võimalikke suuri kahjusid märkimisväärselt soodsa maksumusega.

„Vaatamata väga suurele koormusele mängu ajal, meil NORAX Server Room Monitooring rakenduse kasutamise tõttu IT-süsteemide ja -võrkude toimivusega probleeme ei esinenud,“ kinnitas Tarmo Kirsipuu, Levikomi IT teenuste osakonna süsteemijuht. Levikomi IT tiimi juhtinud Kirsipuu sõnul sai ettevõte siiski mitmete uute kogemuste võrra rikkamaks, kuna finaalipäeval selgus ka muude süsteemide, nagu elektri- ja kilbisüsteemide monitooringu vajadus, milleks Levikom polnud valmistunud. Tüksammeli sõnul on saadud kogemus juba võimaldanud Levikomil oma platvormil käivitada uute rakenduste arenduse, millega saab monitoorida erinevaid ka elektrisüsteeme, kilbiruume jmt. ning samuti teostada serveriruumides ja mujal seadmete elektrikulu järelmõõtmist väga kuluefektiivselt.

Ettevõtte arendusplaanides on ka serveriruumide monitooringu rakenduse integratsioon IT süsteemiadministraatorite poolt enimkasutavate monitooringusüsteemidega nagu Nagios ja Zabbix. NORAX Server Room Monitooring teenus sisaldub Levikomi poolt korporatiivklientidele osutatavas IT-taristuteenuses.

Levikom (www.levikom.ee) on ligi 70 töötajaga kohalikul kapitalil baseeruv ettevõte, mis pakub ülikiire interneti-, televisiooni-, telefoni-, videovalve- ja pilveteenuseid ühtsetes teenusepakettides nii kodu-, kui äriklientidele üleriigilise juhtmeta lairibavõrgu VirtuaalFiiberTM baasil. 1992. aastal loodud ettevõte on Eesti suuruselt teine IT-äritaristuteenuste ja -lahenduste pakkuja nii suurkorporatsioonidele, kui ka väikeettevõtetele. Samuti opereerib Levikom maailma esimest avatud väärtusahelaga avalikku asjade interneti võrku NORAnet ning IoT ärirakenduste platvormi NORA-X, olles asjade interneti äri- ja võrgulahenduste turul Eestis liider.