Hiidkell peaks mäe sees tiksuma 10 000 aastat. Selle hind jääb suurusjärku 42 miljonit dollarit.

Miks küll selline asi üldse konstrueerida?

Nagu kirjutab Sciencealert, on kell leiduri ja teadlase Danny Hillise idee, kes tuli selle kontseptsiooni peale juba mitukümmend aastat tagasi. Hillis nägi vaimusilmas kella, mis elaks üle igasugused ajad - head ja halvad, lihtsad ja keerulised. Kõige kiiremini tiksuv osuti liiguks sellel kellal aastas edasi vaid ühe sammu võrra, sajandiseier teeks aga ühe "tiksu" saja aasta kohta.

"Selle kella eluea jooksul lõpetab USA eksisteerimise," pajatas Bezos Wiredile juba aastal 2011. "Terved tsivilisatsioonid kerkivad esile ja kaovad. Leiutatakse uued valitsemissüsteemid. Ei meie ega keegi teine suuda ette kujutada seda, kuidas maailm kell tiksumise ajal selle ümber muutub."

Aastaks 2011 oli Bezos juba koos leiduritega mõnda aega 10 000-aastase kella kallal töötanud, ent seejärel saabus mõneks ajaks neil teemadel vaikus. Nagu selgub, pole see aga lihtsalt luuluks või jutuks jäänud - sel nädalal tviitis Bezos nimelt, et 152 meetri kõrguse kellamehhanismi mäe sisse paigaldamine on nüüd käimas. Säutsu küljes oli ka muljetavaldav video ehitustöödest, mida näeb siitsamast.

Seda, millal kell valmis peaks saama, praegu veel keegi öelda ei oska, aga Bezos ja kella ehituse taga seisev organisatsioon Long Now Foundation on varem lubanud, et kui see valmis on, tehakse vägev ajanäitaja ka avalikkusele nähtavaks. Kui õigel ajal kohale minna, võib ilmselt näha isegi osuti liikumist. Iga tuhande aasta tagant peaks kell ka üheainsa paugu lööma, seda meist ilmselt siiski kellelgi kuulda ei õnnestu.

Kellal on muidugi kriitikuid, kuna reaalselt pole sellest ju mitte mingisugust kasu ja kellegi elujärge see paremaks ei tee. Aga kas peabki? Rikkurid on oma raha ju mõttetumatessegi asjadesse investeerinud.

Pigem on tegu kontseptuaalse kunstiteosega, mis peaks "innustama inimesi meie enda tuleviku head valvurid olema," kirjutas Anne Vandermey aastal 2013 Fortune`is. Mine tea - võibolla leiab kell valmides koha näiteks mõne tuhande aasta pärast moodustatavas järgmises maailmainimede nimekirjas.