Ühelt poolt on tegemist tootega, kus on ära kasutatud metsaraiest tekkinud ülejääk, teisalt on aga okkapaneel looduslik ja keskkonnasõbralik materjal interjööris.

Millest aga alustada kui sul on materjal, aga puudub idee, mida sellest valmistada? Keda tootearendusprotsessi kaasata, kuidas ja kellele oma ideed tutvustada ja tootearendusega pihta hakata?

Margus Siilik, miks otsustasite hakata tegema just okkapaneele?

Ma olen alati soovinud oma tegevusega jätta endast maha võimalikult väikese jalajälje meid ümbritsevale loodusele. Näiteks plastik reostab meeletult palju keskkonda. Seevastu on kõige tavalisemad männiokkad aga metsatööstusest järele jääv looduslik “kasutu” materjal, mida pole tarvis eraldi toota, vaid lihtsalt raielankidelt üles noppida ning anda neile lisaväärtus ja funktsioon. Kui siduda need teiste materjalidega, saame väga hästi helineelava akustilise paneeli – Okka.

Kust tuli inspiratsioon?

Analüüsides inimeste tarbimiskäitumist selgus, et järjest enam tuntakse huvi kodu, kontori jt ruumide ehitamisel materjalide kasutamise ja nende päritolu vastu. Trend on üha enam puhaste ning looduslike materjalide poole, mida on tegelikult meie esivanemad juba aastasadu kasutanud.

Lisaks on inimesed muutunud järjest tähelepanelikumaks end ümbritseva keskkonna suhtes, sest koht, kus elame ja hingame, peaks olema samuti puhas ja naturaalne. Ja mis saakski olla parim panus keskkonnale kui toota ja kasutada keskkonnasõbralikke materjale, millel on väike mõju ümbritsevale loodusele ning mis teeb visuaalselt pai ka silmale.

Millised on olnud peamised takistused tootearenduses?

Kasutame toormaterjalina männiokkaid, mida sellisel kujul veel keegi kasutanud pole, mistõttu pole meil ka otseselt kellegi käest tootearenduse osas nõu küsida. Oleme kõike ise arendanud ja katsetanud ning läbi oma kogemuste õppides ka palju erinevaid prototüüpe teinud.

Kõik see on olnud väga aja- ja ressursimahukas, kuid tulemust väärt! Näiteks akustilise paneeli väljatöötamine võttis meil kokku praktiliselt terve aasta.

Kes on olnud toote arendamise juures partneriks?

Akustilise paneeli väljatöötamisel oli meile väga suureks abiks akustik Linda Madalik, kelle teadmised selles vallas on kõrgelt hinnatud nii siin kui teisel pool piiri. Lisaks toote akustiliste omaduste väljatöötamisele, oleme temaga käinud ka objektidel helikindluse katsetamiseks ka paukpadrunitega püssi laskmas. Nii teeme kindlaks ruumi järelkõla kestvuse ning seejärel saame välja arvutada kaetava pindala suuruse, et lahendada ruumis kaja probleem.

Ka toormaterjali hankimine on meile väga olulise tähtsusega, mistõttu teeme koostööd Maarja Külaga, kes aitavad meil korjata männiokkaid.

Okkapaneelide tootearendusprotsessist, nende edusammudest ja väljakutsetest saab lähemalt kuulda ka 10. aprillil Tallinnas Kultuurikatlas toimuval innovatsioonifoorumil MELT säästva innovatsiooni teemablokis.