Algatus Elavhõbedavaba Tervishoid 2020. Aastaks sai avalöögi reedel ning selle raames kutsutakse üles eemaldama elavhõbe palavikutermomeetritest ja vererõhu mõõtmise vahenditest. Seda on võimalik teha, lõpetades nende tootmine, import ja eksport ning toetades täpsete, soodsa hinnaga ja turvalisemate alternatiivsete vahendite kasutuselevõttu, teatab WHO oma veebilehel.

Kuigi Minamata elavhõbedakonventsioon lubab riikidel jätkata elavhõbeda kasutamist meditsiinilistes mõõtevahendites teatud tingimustel kuni 2030. aastani, usuvad WHO ja valitsusväline organisatsioon Health Care without Harm, et elavhõbeda potentsiaalsed negatiivsed mõjud tervisele on nii suured, et kõik peaksid püüdlema elavhõdedast loobumise poole juba 2020. aastaks.

AFP teatel kirjutas 140 riiki neljapäeval Jaapanis Kumamotos alla kokkuleppele, mille eesmärk on piirata üleüldiselt elavhõbeda kasutamist.

„Elavhõbe on üks kümnest keemilisest ainest, mis on suurimaks ohuks inimeste tervisele ja jäävad ökosüsteemi põlvkondadeks,“ ütles WHO peasekretär Margaret Chan.

Elavhõbe põhjustab eelkõige lastele aju- ja neuroloogilisi kahjustusi. See on ohtlik ka seedeelundkonnale ja neerudele.

Neljapäeval Jaapanis alla kirjutatud konventsioonis loetletakse mitmeid elavhõbeda tänapäevaseid kasutusvaldkondi, millest allakirjutanud lubavad loobuda. Elavhõbedakaevanduste sulgemiseks antakse aega 15 aastat.