Lahendus, millele ettevõte on nimeks pannud Vortex (ladina keeles “pööris”), kujutab endast labadeta tuuleturbiini, mis näeb välja nagu korstnana taeva poole kõrguv hiiglaslik kanepipläru.

Vortexi eesmärk on sama, mis konventsionaalsetel tuuleturbiinidel: muuta õhu liikumine kineetiliseks energiaks, millest saab toota elektrit. Selle saavutamine käib uudses tuulikus aga hoopis teistmoodi kui senistes, vahendab Wired.

Propelleri ringliikumise vahendusel energia püüdmise asemel kasutab Vortex ära aerodünaamilist nähtust, mida nimetatakse pööriselisuseks (ingl vorticity) ja mis tekitab pöörlevate pööriste maatrikseid.

Pikka aega on arhitektid ja projekteerijad pööriselisuses näinud eelkõige tülikat vaenlast ja püüdnud rajatiste loomisel selle mõjusid igati ära hoida. Põhjust on selleks enam kui küll, kuna piisavalt tugeva tuule korral võib pööriselisus ehituskonstruktsioonides tekitada võnkuvat liikumist, mis mõnikord päädib rajatise kokkuvarisemisega, nagu juhtus Tacoma väina sillaga 1940. aasta novembris.

Seal, kus projekteerijad näevad hädaohtu, näevad Vortex Bladelessi asutajad — David Suriol, David Yáñez ja Raul Martín — võimalust. Mehed lõid ettevõtte Vortex Bladeless 2010. aastal eesmärgiga hakata seda võnke-energiat millekski kasulikuks teisendama. Äsja käivitasid nad tehnoloogia laialdasemaks tutvustamiseks rahvarahastuskampaania.

Vortexi kuju on välja töötatud vastavalt arvutustele, mis garanteerivad õhupööriste üheaegse ilmnemise kogu tuulemasti pikkuses. Prototüüpmudeli pikk koonus on valmistatud kiudklaasi ja süsinikkiudu kombineerivast kerg-komposiitmaterjalist, mis lubab mastil võimalikult ägedalt vibreerida, kuna konstruktsiooni suhteliselt väike mass võimendab loomulikku võnkumissagedust.

Kaks vastastikku tõukuvat magnetit koonuse jalamil toimivad iselaadse mitteelektrimootorina. Kui koonus võngub ühes suunas, tõmbavad magnetid seda teise suunda. See on nagu kerge müks, mis tuule kiirusest hoolimata masti liikumist toetab. Nii tekkiv kineetiline energia muundatakse seejärel elektrivooluks vahelduvvoolugeneraatoris, mis energiakogumise tõhustamise huvides masti võnkumist võimendab.

Vortexi töörühma osutusel on nende mudelil vanade lahendustega võrreldes mitmeid eeliseid: seda on odavam toota ja see on täiesti vaikne ning ei kujuta endast ohtu lindudele, kuna sellel puuduvad labad, mis neid tabada võiksid.

Vortex Bladeless märgib, et nende turbiin maksaks umbes 51 protsenti vähem kui traditsiooniline turbiin, mille juures kõige kallimateks elementideks on tiivikulabad ja tugisüsteem.