Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Aleksei Lotman leidis, et Riksu jões ja järves varitsev vähikatku oht on keskkonnaministeeriumi juhtkonna ignorantsuse tulemus, kirjutab
.

“Ma kardan, et vähi võõrliikide tõrje teema ei tundunud piisavalt seksikas või poliitiliselt huvitav,” rääkis Lotman. “See et võõrliigid on maailmas ja sealhulgas ka Eestis üks oluline oht looduse mitmekesisusele ja elurikkusele on asjatundjatele aabitsatõde,” lisas ta.

Maaülikooli ihtüoloog Margo Hurt rääkis aga, et võõrliigi jõkke sattumise ennetamiseks ei oleks keskkonnaministeerium konkreetselt midagi teha saanud. Tema sõnul on seadustes kõik vajalik paigas, ning signaalvähk sattus Riksu jõkke kindlasti kellegi ebaseadusliku tegevuse tõttu. “Seaduandlik pool on küllalt piisavalt paigas, lihtsalt eraldi küsimus on selle täitmine,” ütles Hurt.

Ka keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas, et vähi võõrliikide tõrjega on pidevalt tegeletud ning seaduslik pool on siinkohal paigas. Ta nõustus Hurdi väitega, et Riksu jõge ei oleks saanud probleemist säästa: “Seda et riigil õnnestuks vältida seda, et keegi kotis kusagil seda vähki sisse ei too, see on muidugi üsna keeruline.”

Aleksei Lotmani sõnul ei ole ministeerium üldse tõsiselt võtnud asjaolu, et toidupoodides müüakse elusaid vähke. “See on fakt, et vähke siin ja seal toidupoodides müüakse ja need on valdav enamik kitsasõralised- ja signaalvähid. Mõlemad on potentsiaalselt väga ohtlikud võõrliigid, mis on kantud sellesse nimekirja, mida Eestisse tuua ei tohi,” lausus ta.

Riksu jõe ja järve edasine saatus on veel lahtine. Keskkonnaministeerium hakkas eile ette valmistama määruse muudatust, millega keelatakse kalapüük Riksu ojas ja järves ning palub kuni määruse jõustumiseni hoiduda seal vee kasutamisest ja kalastamisest. Tamkivi rääkis, et ministeerium olukorralahendamisel kindlasti võtab kuulda asjatundjate nõu. ” Spetsialistide soovitus on keelata igasugune inimtegevus seal ja üritada signaalvähid sealt välja püüda massilise tegevusega,“sõnas keskkonnaminister.