Los Alamoses asuva esimese tuumapommi valmistamisega kuulsaks saanud USA valitsuse tuumalaboratooriumi väitel pole sellises reaktoris liikuvaid osi ning nad on täiesti ohutud. Ka varastada pole neid praktiliselt võimalik, sest reaktor asub betoonümbrises ning on maetud maa alla, Vahendab The Guardian’i kirjutatut
.

Reaktoreid valmistab New Mexico osariigi ettevõte Hyperion, kes teatas, et on viie aasta jooksul valmis alustama masstootmist. Ühe reaktori hind on 25 miljonit dollarit. Kui sellelt saaks elektri 10 000 kodu, teeks see hinnaks 2500 dollarit ehk alla 30000 krooni majapidamise kohta.

Hyperioni tegevjuhi John Deali sõnul on neil juba sada tellimust üle maailma. Peamiselt on huvitatud naftakompaniid ja elektritootjad. Ettevõttel on plaan püsti panna kolm tehast ning toota 2013. aastast alates järgneva kümne aastaga 4000 reaktorit.

Esimene kindel tellimus on Hyperionil Tšehhi infrastruktuuri-ettevõttelt TES. Nad on tellinud kuus reaktorit ning valmis sobivuse korral suurendama tellimust veel kaheteistkümne võrra. Esimene seda tüüpi reaktor alustaks tööd Rumeenias.

Reaktori läbimõõt on kõigest mõni meeter ning neid saab transportida veoautodega. Kütust tuleb vahetada iga seitsme kuni kümne aasta tagant. Reaktori kontseptsioon on juba viiskümmend aastat vana ning aja jooksul on nad oma töökindlust piisavalt tõestanud — nende ligi julgetakse lasta isegi tudengeid. Hyperioni sõnul ei usu nad, et riikidel võiks selliste tuumajaamade nende territooriumil kasutamise vastu olla tõsiseltvõetavaid argumente.

„Midagi Tšernobõli-laadset ei saa juhtuda — reaktoris pole ühtki liikuvat osa,“ ütles Deal. Ka uraani varastamist ei pea Deal tõenäoliseks. „Tuumapommi sellest teha ei saa. Selleks peaks olema võimas riiklik rikastustehas, et meie reaktorites kasutatavat uraani piisavalt puhastada. Ja pealegi on ta varastamiseks liiga kuum. See oleks, nagu keegi üritaks pikniku ajal paljakäsi hõõguvaid grillsüsi varastada.“

Mikroreaktorite tulevikupotentsiaali on märganud teisedki ettevõtted. Toshiba on katsetamas 200-kilovatise reaktoriga, mille mõõtmed on umbes kaks korda kuus meetrit. Sellega võiks elektriga varustada väiksemat arvu majapidamisi, kuid pikemat aega — kuni 40 aastat.