"Teadus väidab, et umbes 200 aastat tagasi oli mees nimega Henry Cavendish, kes riputas oma kuuris lakke mõned kuulid ning jälgis eemalt nende vastastikmõju ja märkas, et kuulid hakkasid gravitatsiooni tõttu tõmbuma üksteise poole. Selle katse tulemusena õnnestus Cavendishil väidetavalt kindlaks määrata terve Maa mass ning sealt on välja arvutatud tänaseks ülemaailmselt kasutusel olev suur G ehk gravitatsioonikonstant," räägib Tõnumaa videos. Nüüd on tal soov koostöös füüsiku, astronoomi ja Ahhaa teaduskeskuse planetaristi Üllar Kivilaga katset korrata.

"Kui see katse õnnestub ja kuulid tõesti üksteise poole tõmbuvad, siis oleme tõestanud, et gravitatsiooniteooria kehtib endiselt. Kui aga juhtub, et need kuulid omavahel ei tõmbu, siis oleme tõestanud, et gravitatsiooniteooria ei vasta tõele ning peavooluteadusel on vesi ahjus," kirjutab Tõnumaa ühisrahastusprojekti kirjelduses.

Tema sõnul on projekti ellu viimiseks vaja 2700 eurot, mis kuluks metalli ostmise, konstruktsiooni ehitamise, toitlustus- ja majutuskulude ning transpordi peale. Praeguse kava kohaselt viiakse katse läbi veel selle aasta esimeses pooles.

Tõnumaa projektile on võimalik raha anda Hooandja keskkonnas.