Teada oli, et kuu tõuseb umbes kagust ja loojub edelasse ja varjutus lõpeb ajal, mil kuu on peaaegu täpselt Lõunas. Tean, et elukoha lähedal Tartu linna piiri taga on koht, kus on lõunasse hea vaade ja isegi tõusvat kuud on näha.

Päeval vaatasin taevasse, kus muudkui müristas ja sadas korralikku paduvihma. Õnneks kohe peale padukat tõmbas taevas peaaegu täiesti selgeks ja see tegi mind rõõmsaks. Õhtu saabudes märkasin lauspilve massi peale tulemas. Lootsin, et ta jääb aeglaseks ja ei jõua enne kuud.

Kuu pidi tõusma kella 22:18 ajal. Selleks ajaks olin ennast sättinud maantee äärde. Kompassiga määrasin umbkaudse koha, kuhu suunata silmad ja fotokas. Nii jäingi ootama kuud.  Pea kohal oli selge, aga vaatlussuunas on suhteliselt väike pilu, kust lootsin näha seda suursündmust. Kella 23 ajal hakkasid peakohalt mööda hõljuma madalamalt ja kiiremalt liikuvad pilved. Lootus hakkas vaikselt surema.

Kell 23:48 ei olnud ikka veel ühtegi õigesse kohta pilvedesse auku tekkinud. Autos istudes ja netti sirvides avastasin, et Google on nutika logo pannud oma esilehele, kust saab kuuvarjutust ise kruttida ja vaadata, mis faasis ja milline see kuu välja näeb. Lootust veel oli. Taevas oli hele ja seetõttu oli kuud halvasti näha isegi selge ilmaga. Kesköö paiku pidi hakkama vari taanduma kuu pinnalt. Siis peaks vähemalt suurenevat sõõri näha olema.  

Kell 00:20 oli kuu ikka veel pilve taga ja maa vari pidi sealt juba vaikselt lahkuma. Aga oletatava kuu kõrval oli pilvekihis auk, kust oli näha horisondi suhtes kuust veidi madalamal asuvat Antaarese nimelist tähte. Ja see auk liikus kuu suunas. Lootus kasvas veelgi. Kuigi arvasin, et raudselt tulevad pilved eest ära hetkeks kui kuu pealt on Maa vari kadunud.

Kell 00:28 nägin, et midagi heledat paistab pilvede vahelt. Kas tõesti Kuu? Aga ilmselt ilma varjuta.

Kell 00:38 tulid lõpuks madalamad pilved eest ära ja seal ta ilutseski – suur hele kuu kaetuna umbes 20% ulatuses Maa varjuga. Paar hetke veel ja uued pilved olid ette vuranud. Jõudsin paar kaadrit klõpsutada.

Kell üks öösel oli taevas täiesti tavaline kuu pilvede taga ja mitte mingisugust varju, sest Maa vari on sealt lahkunud. Kahju, aga lohutada saab ennast ainult sellega, et selle aasta jooksul on veel kaks kuuvarjutust tulemas. Äkki õnnestub nendega midagi ette võtta.

Kogu selle meelelahutuse käigus oli mul fotokas lõunataevast pildistamas. Sain kokku 578 kaadrit umbes 10-sekundiliste vahedega. Klopsisin need kokku ja sain aegvõtte stiilis video.