Mõnede USA jõgede ja järvede ökoloogilist tasakaalu ohustavad kalaliigid kuuluvad karpkalaliste seltsi, mille kaheksa liigi esindajaid, s.h kuldkala ja kokre nimetatakse inglise keeles „aasia karpkaladeks” (Asian carp). Enamik nn aasia karpkaladest on sisse toodud Hiinast, kus liike on aretatud juba tuhatkond aastat. Suurimat peavalu valmistavad keskkonnakaitsjatele pakslaup (ld Hypophthalmichthys molitrix) ja tema suurekasvuline lähisugulane Hypophthalmichthys harmandi, vahendab Discovermagazine.

Lõhutud paadid ja vigastatud paadimatkajad (teatatud on purunenud ninaluudest ja peapõrutustest) pole kaladega seonduvatest probleemidest sugugi suurimad. Põhjalähedase eluviisiga kalad söövad ohtralt, seades ohtu põlisliikide toidulaia ja kasvades kiiresti suuremaks kõigist looduslikest röövloomadest. Ohtlikke soomusekandjaid esineb nüüd juba 23 USA osariigis ning kardetakse, et peatselt vallutavad nad Suurjärvistu.

Karpkalaliste populatsiooni piiramiseks on välja pakutud mitmeid meetmeid. Olukorra hindamiseks isendeid loendades on uurijad jäänud sageli hätta ning pidanud appi võtma toore jõu: laskma jõevette surmavat elektrivoolu või tööstuslikku kalamürki. Uue aja spordialad nagu „vibuga kalastamine” ja „karpkalarodeod”, millel osalejad püüavad hüppavaid kalu võrkudesse, on tapnud tuhandeid. Mida aga sel moel kogunenud saagiga ette võtta?

Hoolimata entusiastide pingutustest pole karpkala tagasitoomine ameeriklaste lõunasöögilauale seni õnnestunud. Paradoksaalsel moel on nõudlus karpkala järele suurim riigis, kust kalaliigid algselt pärinevad: Hiinas. Sealsetest kanalisüsteemidest on karpkalad reostuse tõttu praktiliselt kadunud.