Teadlaste sõnul võib põhjus olla selles, et mehed kulutavad sedavõrd suure osa oma vaimsetest ressurssidest naistele meeldimiseks, et aju ei jaksa enam muude ülesannetega tegeleda, kirjutab Daily Telegraph.

Hollandis asuva Radboudi ülikooli psühholoogid võtsid uuringu ette pärast seda, kui üks professoritest koges oma nahal, kuidas pärast kauni naisega esmakõnelemist ei suutnud ta meenutada aadressi, mille naine oli talle andnud. Teadlane olnud enda väitel nii innukalt ametis mulje jätmisega, et see „hõivas ajutiselt kõik vaimsed ressursid”.

Uurimaks, kas fenomen on universaalne, värbasid teadlased 40 heteroseksuaalset meest ning tegid neile standardse mälutesti, kus tuli meelde jätta rida tähti. Seejärel saadeti mehepojad seitsmeks minutiks vestlema kauni vastassooesindajaga, pärast mida tuli mälutest läbida uuesti.  

Tulemused näitasid, et kordustesti sooritasid mehed testi aeglasemalt ja ebatäpsemalt. Ühtlasi ilmnes, et mida kaunimaks mees naist pidas, seda väikemaks jäi punktisumma.

Sama katset korrati ka naistega, kuid selgus, et vestlus sarmika noormehega neid ei mõjutanud — mälutesti tulemused enne ja pärast jutuajamist jäid samaks.

Teadlaste sõnul annavad tulemused mõista, et mehed on evolutsiooni käigus „programmeeritud” mõtlema paaritumisvõimaluste leidmise ja oma geenide edasikandumise peale.