Pärast aastakümneid taolise teraapiavormi vältimist ning keskaegseks igandiks pidamist on teadlased, lääneriikide valitsused ja isegi Hollywoodi filmistaarid viimastel aastatel kaanide kasutamisele poolehoidu avaldanud, vahendab AFP.

Tänavu kirjutas ajakiri American Journal of Nursing, kuidas ravi kaanidega naaseb arstiteaduse areenile, aidates peamiselt ilu- ja rekonstruktiivse kirurgia patsientidel taastuda ning leevendades mõningaid vere- ja koetõbesid.

USA valitsus kiitis kaanide kasutamise „meditsiinilise inventarina” heaks 2004. aastal ning näitlejanna Demi Moore kuulutas mullu, et tegi Austrias läbi kaaniravikuuri, et oma vereringet „mürkidest puhastada”.

„Nüüd on see teaduslikult tõestatud ravimeetod,” kuulutab Udelnaja kaanikeskuse direktor Gennadi Nikonov, kelle kabineti seinu ehivad Euroopa ja Vene instituutide aukirjad.

Nikonov loodab, et uurijad leiavad kaanidele uusi kasutusalasid ja suurendavad tema keskuse käivet. Juba praegu müüb kasvandus lisaks Vene turu valitsemisele igal aastal kümneid tuhandeid ravitoimelisi kaane Prantsuse firmale, mis loomakesi lääneriikidesse tarnib.

1937. aastal asutatud apteegikaanikeskus on pärand Nõukogude Liidust, kus apteeke varustati kaanidega veel ka 20. sajandi keskel pärast seda, kui lääne arstiteadus keset antibiootikumide-revolutsiooni rõngusside kasutamisest loobus.

Pärast Nõukogude Liidu ja selle tsentraliseeritud plaanimajanduse kokkukukkumist 1991. aastal saabusid kaanikeskusele rasked ajad: toodang langes järsult ning paljud kibestunud töötajad lahkusid.

Tänaseks on aga Venemaa majandustõus ning kaaniteraapia populaarsuse kasv aidanud taaselustada keskuse, mille toodangu maht on pärast 1990. aastate madalseisu kümnekordistunud.

Keskuse pürgimine kapitalismi võtab suisa hulljulgeid vorme: muu hulgas müüakse kosmeetikatoodete sarja „Bioenergy”, mille šampoonid, näokreemid ja muud ilutooted on valmistatud purustatud kaanidest.

„Erinevalt tavalistest ilukaupadest ravivad kaanikosmeetika-tooted nahka seestpoolt, mitte lihtsalt ei kata seda krohvikihiga,” selgitab keskuse pealaborant Jelena Titova.

Kaanidest valmistatud nahakreem võib paista eksootiline, kuid Venemaal, kus arstid kirjutavad kaane välja kõikvõimalike tervisehädade vastu viljatusest ja naistehaigustest kaarieseni, pole selles midagi imestamisväärset.

Udelnaja kaanikeskuse spetsialistid kinnitavad veendunult, et taolistel ravimeetoditel on kindel teaduslik alus hoolimata asjaolust, et lääne peavoolu-meditsiin seda veel ei mööna.

Kui muiste uskusid inimesed, et kaanide ravitoime avaldub „paha vere” väljaimemise kaudu, siis tänapäeva teadlased selgitavad vereimejate kasulikkust ainetega nagu hirudiin, mida kaanid inimese vereringesse sisestavad ja mis takistab vere hüübimist.

„Kaani kujul on tegemist lausa farmaatsiatehasega, mis toodab enam kui 30 komponenti — ning need kõik on looduslikud,” ütles Titova.