Enam kui saja aasta vanune mõistatus puudutab kolmemõõtmeliste vormide süvastruktuuri. Perelman tegeles probleemiga terve dekaadi, riputades oma lahenduse internetti aastal 2002, vahendab ERR teadusuudised.

See on üks seitsmest nüüdismatemaatika sõlmproblemist, mille lahendajale on Clay matemaatikainstituut USAs Massaschusettsis määranud miljonidollarilise preemia — ent kuuldes selle väljakuulutamisest tänavu kevadel, sulgus Perelman oma korterisse ning teatas alles möödunud neljapäeval instituudile ametlikult, et ei soovi raha vastu võtta.

Instituudile Perelnman oma otsust ei põhjendanud, ent uudisteagentuurile Interfax poetas teadlane, et auhind polevat õiglane: tema roll Poincaré hüpoteesi tõendamisel ei olevat sugugi suurem kui Columbia ülikooli matemaatiku Richard Hamiltoni oma — just Hamiltoni tuletatud meetod aitas Perelmanil tõestuseni jõuda. 

“Lühidalt öeldes, peapõhjus on minu lahkarvamus matemaatikute kogukonnaga,” ütles Perlman Interfaxile. “Mulle ei meeldi nende otsused, minu meelest on need ebaõiglased.”

Clay instituudi presidendi Jim Carlsoni sõnul otsustakase auhinnaraha uus võimalik rakendus sügisel.