Paavstlik teaduste akadeemia korraldab sel nädalal Roomas astrobioloogia-teemalise konverentsi, kuhu kogunevad maavälist elu uurivad teadlased ja usujuhid, vahendab Daily Telegraph.

Sajandeid on teoloogid vaielnud selle üle, mida elu olemasolu mujal universumis võiks tähendada kiriku jaoks: vähemalt alates Itaalia munga Giordano Bruno hukkamisest 1600. aastal inkvisitsiooni poolt selle eest, et ta kuulutas, et maailmu leidub veel.

Muu hulgas oleks äärmiselt tulnukliku välimusega maaväliseid eluvorme raske sobitada kokku arvamusega, et jumal "tegi inimese oma näo järgi".

Samuti muutuks segaseks Jeesus Kristuse kui lunastaja roll: kas teistel maailmadel on oma kombitsatega Kristuse-ekvivalendid, või on Maa Kristus siiski universaalne?

Kuid samamoodi nagu kirik pärast Koperniku ja Galileo saavutusi kohanes mõttega, et Maa polegi universumi keskpunkt, ning tunnistas teatud hilinemisega ka Darwini evolutsiooniteooria paikapidavust, väidavad katoliiklikud teadlased, et maaväline elu ei pruugi piibli õpetusega vastuollu minna.

"Samamoodi, nagu Maal eksisteerib hulgaliselt olendeid, võib olemas olla ka muid arukaid olendeid, kelle Jumal on loonud. See ei lähe vastuollu meie usuga, sest me ei või Jumala loomingulist vabadust kuidagi piiritleda," ütleb Vatikani observatooriumi jesuiidist astronoom ja üks konverentsi korraldajaid, püha isa Jose Funes.

Mitte kõik ei nõustu sellise arvamusega. Teoreetiline füüsik ja raamatu "Kuldkihara mõistatus" (The Goldilocks Enigma) autor Paul Davies leiab, et kirikujuhid "kahandavad ohu tähtsust kristlusele".

"Ma arvan, et teise liigitekkeprotsessi avastamine oleks ääretult tähendusrikas. Tõelist ohtu kujutaks endast maavälise mõistuse leidmine, sest kui mujal universumis elab samuti olendeid, satuvad kristlased kohutavasse plindrisse. Nad usuvad, et Jumal võttis lihaliku kuju Jeesus Kristusena, et päästa inimkond, mitte delfiinid või šimpansid või teistel planeetidel elavad väikesed rohelised mehikesed," ütleb ta.

Akadeemilisel konverentsil esinevad ettekannetega teadlased - kellest kaugeltki kõik pole kristlased -, et tutvustada muu hulgas Päikesesüsteemi-väliste planeetide avastamist, geoloogilisi jälgi elust Maa nooruses, võimalikke elu tekkimise viise Maal ja seda, kas meie omast erineva biokeemiaga "võõr-eluvormid" võivad ehk meie teadmata juba siin eksisteerida.