Ajakirjas New Journal of Physics avaldatud töö on samm edasi metamaterjalide valdkonnas, vahendab ScienceDaily.

Hongkongi teadus- ja tehnoloogiaülikooli ning Šanghais asuva Fudani ülikooli uurijad kirjeldavad kontseptsiooni "väravast, mis suudab blokeerida elektromagnetlaineid, kuid võimaldab läbipääsu muudele olemitele, samamoodi nagu ilukirjanduses esinev "peidetud portaal"".

Taoline värav, mis on nüüd realiseerimisele märksa lähemal, kasutab siirdeoptikat ja võimendatud hajutamisefekti ühekristallilisteks ütrium-raud-granaatideks nimetatud ferriitmaterjalide paigutuses, mis sunnivad valgust ja muid elektromagnetkiirguseid liikuma keerulistes suundades ja moodustama salaportaali.

Elektromagnetvärava loomise varasemad katsed takerdusid kitsasse ribalaiusse, suutes kinni püüda vaid väikese ulatuse nähtavast valgusest või muudest elektromagnetkiirguse vormidest. Uut metamaterjalide konfiguratsiooni saab aga reguleerida soovitud permitiivsuse ja läbilaskvuse tasemele - see suudab vastava magnetilise reaktsiooniga isoleerida suvalise elektromagnetvälja.

Kuna paigutus reageerib magnetväljadele, on selle täiendavaks plussiks reguleeritavus ja seetõttu saab seda ka distantsilt sisse ja välja lülitada.

 "Sagedusribas, milles metamaterjalil on negatiivne murdumisindeks, näeksid väljaspool väravat seisvad inimesed midagi, mis meenutab peeglit. Vastus küsimusele, kas see suudab blokeerida kogu nähtava valguse, sõltub sellest, kas õnnestub valmistada metamaterjali, mille negatiivne murdumisindeks ulatuks 300 kuni 800 nanomeetrini," kommenteerib Hongkongi teadus- ja tehnoloogiaülikooli füüsikateaduskonna doktor Huanyang Chen.

Metamaterjalid - füüsika uurimisvaldkond, mis võib Harry Potteri nähtamatuks muutva keebi peagi tõeks teha - on eksootilised komposiitmaterjalid, mis konstrueeritakse atomaarsel (mitte tavapärasel keemilisel) tasandil eesmärgiga valmistada materjale selliste omadustega, mida looduses loomulikul kujul ei esine.