14-aastane tüdruk suri esmaspäeval oma koolis Inglismaa keskosas Coventrys pärast vaktsiini Cervarix saamist. Emakakaelavähi vastane vaktsineerimine on Suurbritannias üleriigiline programm, mille eesmärgiks on kaitsta naisi selle levinud vähitüübi eest, vahendab Novaator AFP uudist.

Terviseametnikud on kindlaks määranud koolis kasutatud vaktsiini partii. Vaktsiin kaitseb sugulisel teel leviva inimese papilloomviiruse eest, mis on peamiseks emakakaelavähi põhjustajaks.

“Tüdruk suri varsti pärast vaktsiinisüsti saamist koolis,” ütleb Coventry terviseametnik Caron Grainger. “Surma ja vaktsineerimist ei saa aga seostada enne kõikide faktide väljauurimist ja lahkamistulemuste selgumist. Viime läbi põhjaliku uurimise, et selle tragöödia põhjustes selgusele jõuda.”

Cervarixi tootev GSK teatas avalduses, et töötab koos terviseametnikega, “et juhtumit paremini mõista, sest selles staadiumid pole traagilise surma täpne põhjus teada”.

“Esialgse ettevaatusabinõuna on see vaktsiini partii kuni olukorra selgumiseni karantiini pandud,” teatati avalduses, lisades ka, et Suurbritannias on välja jagatud juba üle 1,4 miljoni vaktsiinidoosi. “Praeguseni oli valdav enamus Cervarixi poolt põhjustatud haigusnähte kuulunud tooteinformatsioonis loetletud kõrvaltoimete hulka või olid põhjustatud süstimisprotsessist, mitte vaktsiinist.”

Suurbritannias tõstis avalikkuse teadlikust emakakaelavähist sel aastal surnud tõsielusarja täht Jade Goody, kes rõhutas naistele vajadust käia regulaarselt emakakaelavähi kontrollis.