Dydynski videoloeng "Liiga kole Noa laeva jaoks: kuidas välimus ja meeldimine mõjutab liigikaitset" kirjeldab looduskaitseotsuste tegemise kultuurilist ja tunnetuslikku tausta. See hakkab 1. juunil võistlema Hispaanias Salamanca ülikoolis publiku ees kolme teise Euroopa ülikooli doktorandi ettekandega.

"Looduskaitse on väga päevakajaline teema, eriti kuna hiljuti kuulutati põhjapoolne valge-ninasarvik väljasurnuks. Pöörame küll tähelepanu suurtele imetajatele, aga vähem veetlevad liigid, mis on samuti ohus, meid ei huvita," lausus Dydynski.

Tema sõnul läheb suuremale osale teadlastest ja avalikkusest korda imetajate käekäik, samas kui ämblikud, ussid ja närilised on ökosüsteemi tervise seisukohast isegi tähtsamad ning neid on ka odavam kaitsta.

"Tahan seda suundumust käsitledes teistele teadvustada, kuidas erapoolikusega võidelda. Miks on inimestel lihtsam mõista pandakarude kaitsmise vajalikkust kui näiteks ohustatud ämblikuliikide oma? Tuleb leida viisid, kuidas panna inimesed kaasa tundma ka "koledatele" liikidele," rääkis ta.

Dydynskil on pikk avaliku esinemise kogemus. Ta on tegelenud väitlemisega ja edukalt osalenud paljudel kõnevõistlustel. Tartu ülikoolis õpetab ameeriklane teistele doktorantidele ingliskeelsete konverentsiettekannete koostamist.

"Tihti minnakse uurimises nii süvitsi, et unustatakse, miks tööd üldse alustati. Teema kokkuvõtmine kolme minutiga on minu meelest hea väljakutse, et tuua oma uuring akadeemilisest mullist tagasi päris maailma konteksti," põhjendas ta.

Dydynski konkurendid teadusvideote konkursil on Nicola Seitz (Würzburgi ülikool), Khalil Shahramian (Turu ülikool) ja Konstantina Theofanoupoulou (Barcelona ülikool).

Coimbra Grupp on 1987. aastal asutatud koostöövõrgustik, mis ühendab 39 Euroopa mainekat ja pikaajaliste traditsioonidega teadusülikooli. Tartu Ülikool on CG liige 2003. aastast.