Uurimus, mida juhtis USA riiklik ookeani- ja atmosfäärivalitsus (NOAA), põhineb andmetel, mida polnud veel arvestatud ÜRO valitsustevahelise kliimaekspertide nõukogu (IPCC) 2007. aasta raportis, mis on olnud kliimaskeptikute peamine sihtmärk, vahendab CNN.

NOAA uurimuse kohaselt on kasvuhoonegaaside mõjul tõusnud temperatuur maapinna kohal, merepinna temperatuur, merelise õhu temperatuur, meretase, ookeane soojus, niiskus ja troposfääriline temperatuur atmosfääri maale kõige lähedasemas kihis.

Kahanenud on aga Arktika jää, liustikud, kevadine lumekate põhjapoolkeral ja stratofääri temperatuur.

Inglise ilmateenistuse kliimamonitooringu juht Peter Stott väidab, et seos on ilmne — kliima soojeneb kasvuhoonegaaside mõjul.

NOAA ametniku Jane Lubchenco sõnul tõstab uuring, et keskmine temperatuur on viimase 50 aasta jooksul tõusnud 0,56° C võrra. “Tõus võib küll tunduda väike, kuid on meie planeeti juba muutnud… Liustikud ja merejää sulavad, tugevad vihmasajud intensiivistuvad ja kuumalained on tavalisemad.”

Mõned teadlased tervitavad värsket uurimust päras kliimateadlaste tõsiseltvõetust kahandanud nn Climategate’i afääri. Kliimaskeptikud kritiseerivad, et 2007. aasta raport sisaldab vigu ning andmeid on võltsitud.

“[Uus uurimus] tõestab, et Maa soojenes ka Climategate’i ajal. Climategate juhtis tähelepanu kõrvale sellelt, mida teadus tegelikult ütleb,” märgib Londoni majanduskooli Granthami instituudi poliitika direktor Bob Ward.

Prominente kliimaskeptik ja endine keskkonnateaduste professor Pat Michaels ütleb, et NOAA uurimus ja teised andmed ütlevad, et arvuti abil tehtud kliimamudelid ülehindavad Maa temperatuuritundlikkust süsinikdioksiidi suhtes. See tähendab, et Maa võib küll mõnevõrra soojeneda kasvuhoonegaaside mõjul, kuid mitte nii palju kui IPCC ja teised on oletanud.