Nüüd hakkavadki pihta lahenduse kliinilised uuringud. Esmajärjekorras hakatakse katseid läbi viima selgrookahjustusega patsientidel, eesmärgiga luuhõrenemist ennetada ning vajadusel ravida - kuna selgroovigastusega inimeste luud ei saa piisavalt pidevat koormust, hakkavadki nende luud ajapikku nõrgemaks muutuma, mis omakorda tõstab vigastuste ja luumurdude ohtu.

Luude hõrenemine toimub valdavalt mitme aasta pikkuse protsessi tagajärjel. Selle põhjuseks peetakse tüvirakkude muundumist luurakkude asemel rasvaks. Kuna luurakke juurde ei teki, muutuvadki luud hõredamaks.

Šotlasest professor, Stuart Reid, kes on üks tehnoloogia loojaid, juhib ka algavaid kliinilisi katseid. Tema sõnul saab nanovärinaid kasutada, et muuta tüvirakkude talitlust. "Varasemad katsed on näidanud, et nanoskaalal toimuvaid vibratsioone saab kasutada, et laboritingimustes tüvirakkudes esile kutsuda luude formeerumist," ütles Reid ülikooli veebilehe vahendusel.

Katses osaleb 15 vabatahtlikku patsienti, kelle jalgu stimuleeritakse sarnaste nanovärinatega, mida praeguseks laboritingimustes katsetatud on. Projektis samuti osalev doktor Sylvie Coupaud, kes tegeleb just selgroovigastustega inimeste taastusraviga on ootusärevuses. "Praeguseni pole ühtegi efektiivset meetodit, mis selliste patsientide vaevusi leevendaks - neil küll diagnoositakse luuhõrenemine, kuid keegi ei tegele sellega," ütles Coupaud.

Ühendkuningriigi teadusministri Chris Skidmore'i sõnul annavad uuringud mitmetele patsientidele lootust. "Osteoporoos (luuhõrenemine - Forte) on väga raske haigus, mille tõttu kannatab ainuüksi Ühendkuningriigis umbes kolm miljonit inimest. Antud ravimeetodi tõotab haigusele leevendust ning võib-olla isegi ravi," ütles Skidmore.

Skidmore tõi veel välja, et antud haigusele ravi leidmine on ülioluline arvestades Euroopa riikide, sealhulgas Ühendkuningriigi vananevat rahvastikku. Kuna luuhõrenemine on eriti ohtlik just vanemate inimeste jaoks, on ravivõimaluste leidmine väga oluline.

Teadlaste hinnangul on antud katse tulemusi järeldusi edu korral laiendada ka ülejäänud rahvastikule, mitte ainult selgroovigastustega inimestele. Lõppude lõpuks võib lahendus välja jõuda isegi Rahvusvahelisesse Kosmosejaama, kus astronaudid ja kosmonaudid samuti keskkonnatingimuste tõttu luuhõrenemise käes vaevlevad.