Tegemist on geenitehnoloogia viimase sõnaga. Uuest masinast on ennekõike kasu neile teadlastele, kes otsivad seoseid  DNA variatsioonide ja konkreetsete haiguste ning teiste tunnuste vahel, teatab Tartu ülikool.

TÜ Eesti Geenivaramu laborijuhataja Kaarel Krjutškovi sõnul on, et täna saabuval sekvenaatoril mitmeid rakendusi. Peale DNA täieliku järjestuse määramise saab uurida ka RNAd ning analüüsida  kõiki organisme, olgu selleks siis bakter, viirus, riisitera või elevant.

TÜ Eesti Geenivaramu projektijuhi Merike Leego sõnul on hetkel TÜ Geenivaramu tuumiklaboris oleva sekvenaatoriga võimalik uurida vaid umbes 1 miljonit olulisemat punkti DNA-s. Uus masin võimaldab seevastu saada infot inimese DNA kohta täies pikkuses algusest lõpuni ehk kõigi 3 miljardi nukleotiidi kohta ja seda ühe nädalaga. 

Ka TÜ Eesti Geenivaramu direktor professor Andres Metspalu rõõmustab tipptehnoloogilise töövahendi üle. “Antud projekti raames on kavas osaleda ka Illumina kvaliteedikontrolli programmis ja saada Illumina sertifitseeritud teenusepakkuja staatus. Hetkel on sekveneerimise sertifikaat ette näidata vaid 17 laboril üle maailma, neist vaid 6 on Euroopas,” ütleb Metspalu.
 
DNA variatsioonide ja konkreetsete haiguste ja nende tunnuste vahel seoseid otsivad jõuavad iga aastaga järjest lähemale ka tavainimese aitamisele. Tänaseks on jõutud juba sinnamaale, et esimesed personaalsed ravimid on turul. Teades patsiendi DNA järjestust, on võimalik pakkuda talle paremaid diagnostikavõimalusi ja efektiivsemat ravi.

TÜ Eesti Geenivaramus on hetkel ligi 48 000 geeniproovi ning võimalus geenipangaga liituda on veel vaid selle aasta lõpuni, mil täitub 50 000 geenidoonorit.

Kõnesolevate aparaatide ostu kogusummas 20,2 miljonit krooni rahastatakse suuresti Euroopa Liidu infrastruktuurifondide vahenditest. Lisaks Illumina HiSec 2000 platvormile soetatakse veel suured andmete hoidmise serverid, analüüsi server ja vastav tarkvara, mis aitab tekkivatest hiiglaslikest andmemassiividest seoseid leida ning neid arusaadavalt esitada. Uutele masinatele on juurdepääs kõigil töögruppidel nii Eestis kui väljaspool Eestit.