Iga suitsetatud tubakasigaret on naisterahva jaoks samm lähemale liiga kiirele surmale. Naised, kes suitsetavad ohtralt veel ka keskeas, kahandavad oma eluiga umbes kümne aasta võrra, vahendab New Scientist.

Küll aga on soodus mõju varajasel tubakast loobumisel. Suitsetamise mahajätmine enne 40. eluaastat kahandab enneaegse surma riski 90 protsenti. Loobumine enne 30. eluaastat kahandab riski veelgi enam — suisa 97 protsenti

Keskeltläbi 12 aasta jooksul seiratud 1,3 miljonit Suurbritannia naist hõlmanud vaatlusuuringu tulemused sarnanevad meessoost suitsetajatega 2004. aastal läbi viidud samasuguse uurimuse tulemustele.

Ühendkuningriigi mehed hakkasid massiliselt suitsetatama umbes 10–20 aastat varem kui naised. Suuresti pannakse see Teise maailmasõja ajal sõjaväelastele tasuta sigarettide jagamise kampaania süüks. Seetõttu on meeste juures tuvastatud tubakasuitsetamise mõjude ilmnemine naistel võtnud kaks aastakümmet kauem aega.

"Soost hoolimata võidavad need, kes enne keskiga tubakast loobuvad, umbes kümme eluaastat," märkis mõlemat uurimust juhtinud Oxfordi ülikooli kliinilise epidemioloogia professor Richard Peto.

Samal ajal laekub üha uusi tõendeid, mis kinnitavad töökohtadel ja restoranides suitsetamise keelamise kasulikke mõjusid.

Ajakirjas Circulation ilmunud ülevaateuuring, mis hõlmas maailma eri piirkondades jõustatud 33 suitsetamisvastast seadust analüüsinud 45 uuringut, tuvastas, et pärast suitsetamisvastaste seaduste kehtimahakkamist on kopsuhaiguste tõttu haiglaravile saadetute hulk langenud peaaegu veerandi võrra. Samuti satub haiglasse oluliselt vähem südame- ja ajurabandustega patsiente.