Käesoleval nädalal USAs avaldatud kaks uuringut näitavad, et kus iganes võimalik, on pestitsiididest parem loobuda, vahendab TheDailyGreen.

USA Keskkonnaameti (EPA) poolt korraldatud uuringus leiti, et kord kasutatuna on putukamürkide toksilistest jääkidest kodus sisuliselt võimatu lahti saada. Ligikaudu 165 levinumates putukamürkides kasutatavat ainet tekitavad suure tõenäosusega vähki ja üks hiljutine uuring näitas, et raseduse ajal pestitsiididega pidev kokkupuutumine võib põhjustada lapsel leukeemiat, teatas EPA.

Teised pestitsiidid võivad jäljendada hormoone ja mõjutavad laste varast arengut, inimeste sigimisvõimet ja tekitavad mitmeid teisi haigusi. Pestitsiide on seostatud nii Parkinsoni tõve kui ülekaalulisusega ja probleemiks on seegi, et kord poodi jõudnudtena jäävad need müügile pikaks ajaks peale seda, kui nende ohutus on teadlaste poolt küsimärgi alla seatud.

Uuringu tulemused on hirmutavad: enamik USA köögipõrandatest on saastatud toksiliste pestitsiididega, millest mitmed keelustati aastakümneid tagasi.

Tänastel koduomanikel ei ole kontrolli oma kodude saasteastme üle, kuna kord kasutataud pestitsiidide jäägid kestavad siseruumides aastakümneid ja putukamürkide tõttu kannatavad kõige rohkem lapsed ja lemmikloomad, kuna nood puutuvad põrandataega kõige rohkem kokku.