Ameerika firma Veebot töötas välja roboti, mis leiab veeni kiiresti üles, võtab vereproovi ja paigaldab kanüüli paremini kui meditsiinitöötaja, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Robot töötab nii, et patsient pistab käe läbi avause ja täispuhutav mansett blokeerib verevarustuse, tänu millele saab veresoont lihtsamini tuvastada. Seejärel valgustab robot kätt infrapunavalgusega, et veresooned veelgi paremini nähtavale tuleksid.

Sisseehitatud kaamera leiab veeni, võrreldes kaamerapilti salvestatud fotodega veenide anatoomiast. Samal ajal kontrollib robot ultraheliga, kas veen on verevõtmiseks piisavalt suur. Alles siis pistab masin nõela sisse ja võtab proovi.

Praegu leiab robot parima veresoone 83 protsendil juhtudest – umbes sama edukalt kui kogenud meditsiiniõde. Verevõtmisroboti loojate eesmärk on aga jõuda 90 protsendini, alles siis hakatakse masinaga kliinilisi katseid tegema.

Edu saavutamiseks on vaja, et robot oleks parem kui inimene, vastasel juhul ei taha ükski patsient, et temaga tegeleks masin.