Asbestid kujutavad endast suurepäraseid soojustusmaterjale, mistõttu mõnda aega võis neid kohata kõikjal ehituses.

Nüüdseks on neid hakatud seostama terve hulga kahjulike, isegi saatuslike mõjudega inimeste tervisele.

Pikki ja peenikesi kiude, tänu millele asbest nii halb soojusjuht ongi, on palja silmaga peaaegu võimatu märgata.

Kui asbesti sisaldavad ehitusmaterjalid saavad muljuda või purunevad, võivad nood kiud sattuda õhku, sealt aga inimeste hingamisteedesse ja isegi kopsudesse, kus võivad teha ränka kahju.

Praegusel ajal valdavalt rakendatav asbesti tuvastamise meetod on väga ajakulukas: kõigepealt tuleb õhust koguda osakesteproov ja saata see siis laboratooriumisse analüüsimiseks, mis puhul, kui kahtlustate, et teie kodus või kontoris hõljub asbestikiude, võib tunduda üsna ebamugav ja närvesööv.

Inglismaa Hertfordshire'i ülikooli töörühm üllitas hiljuti uurimuse pealkirjaga "Õhus hõljuva asbesti reaalajas tuvastamine hajuva valgusega magnetiliselt ümber joondatud kiudude põhjal", milles pakutakse välja parem meetod ebasoovitava aine tuvastamiseks.

Selleks suunasid teadlased laserkiire sinna, kus soovisid õhus asbestisisaldust mõõta. Asbestiosakesed hajutavad nimelt valgust spetsiifilisel moel, mis võimaldabki öelda, kas õhus leidub kiude, mis võiksid ohtlikud olla, või mitte.

Kuna asbest on magnetiline, suunasid nad seejärel osakesed läbi magnetvälja. Kui kiud joondusid välja järgi, oligi selge, et leitud on tervisele äärmiselt ohtlik soojustusmaterjal.

Uurijad loodavad asbestidetektori kaasaskantava kommertsversiooni turule tuua poolteise aasta jooksul; maksma hakkab see orienteeruvalt 800 dollarit (u 600 eurot).