Biolagunevat plastmassi toiduosakestega kombineeriva kesta peaks saama maha koorida või ka üleni ära süüa, vahendab The Daily Mail.

Seni on Harvardi ülikooli ekspertidel õnnestunud täita oranže membraane apelsinimahlaga, tomatimaitselisi pakendeid gazpacho-külmsupiga ja viinamarjamaitselisi kesti veiniga.

Sisuliselt kujutab uus materjal brändinimega WikiCell endast munalaadset kõva pinnaga membraani, mida saab täita mitmesuguste maitsetega ning mis võib moodustada kas kile, mille saab pudelilt maha koorida, või ka terve kompaktse konteineri.

Esialgu kavatseb Harvardi juures tegutseva Hansjorg Wyssi nimelise innovatiivse biotehnika instituudi professor David Edwards arendada materjali uudistootena restoranide jaoks, pikemas perspektiivis töötada aga välja WikiCell’i-masina, mis võimaldaks kasutajail, eriti neil, kes elavad mõne arengumaa põllumajanduspiirkonnas, omal käel pudeleid-pakendeid valmistada.

Seni pole uurimisrühm veel WikiCellsist koosnevat pudelit valmistanud, ent Edwards loodab prototüüpi siiski varsti esitleda.

„Meie eesmärgiks oli valmistada pudel meetodil, mis sarnaneks sellele, kuidas loodus ise „pudeleid” valmistab,” ütleb Edwards. „Aafrika külakese elanikud vabaneksid plastpudeli-sõltuvusest ja saaksid enda tarbeks ise asju teha. Humanitaarsest perspektiivist on see väga põnev projekt.”