Ehkki sarnast käitumist on varem täheldatud noorloomadel, on nüüdne kord esimene, mil seda on vaadeldud küpses eas loomade juures, vahendab ajakiri PLoS ONE.

Nii hetero- kui ka homoseksuaalset käitumist on varem täheldatud näiteks kääbusšimpanside bonobode hulgas, kuid reeglina tegelevad sellega noored loomad, märgivad uurimuse autorid.

Väliuuringud, mida viidi läbi Hiinas Guangzhous, näitavad, et banaani-mopstiiburi Cynopterus sphinx naisisendite poolt pakutav suine suguühe isastele on nüüd regulaarselt ilmneva nähtusena dokumenteeritud.

Teadlased täheldasid, et neil juhtudel, kui toimus oraalne seksuaalkäitumine, kasvas paaritumisele pühendatud aeg. Videot banaani-mopstiiburi suguelust näeb SIIT!

Autorid pakuvad välja rea edasist uurimist nõudvaid hüpoteese selle kohta, miks taoline käitumine ilmneb.

Suine kontakt võib toimida libestina ning seega pikendada vahekorda, mis omakorda hõlbustab seemnerakkude teekonda, või stimuleerida emase nahkhiire ajuripatsinõrede eritumist, mis suurendab tõenäosust viljastuda.

Pikem kopulatsioon võib endast kujutada "partnerivalvamise" vormi, st valitakse välja üks partner ning kaitstakse toda sugulise läbikäimise eest teiste nahkhiirtega.

Võimalik, et sel moel püütakse vältida suguhaiguseid, sest süljel on mitmed kaitsvad omadused lisaks antibakteriaalsetele omadustele, nagu seennakkuste, klamüüdia ja viirusnakkuste vastane toime, väidavad uurimuse autorid.

Samuti võib suukaudne suguline läbikäimine soodustada MHC-geenidest mõjutatud, partnerivalikuga seostatud keemiliste märguannete tuvastamist, ütlevad teadlased.