Hingake sügavalt sisse. Kas maitset tunnete? Tuleb välja, et teie kopsud võivad tunda. Teadlased leidsid nimelt hiljuti, et samu retseptorrakke, mis inimese keelel mõrust maitsest märku annavad, leidub ka kopsu silelihaste pinnal, vahendab Scientific American.

Leid oli nii rabav, et hingamisteede kokkutõmbumist ja lõtvumist reguleerivatel kopsu silelihastel leiduvaid retseptoreid uurinud teadlased suhtusid ka ise oma avastusse alul suisa skeptiliselt.

Lõpuks pidid nad siiski nentima, et retseptorrakud lihaste pinnal tõesti eksisteerivad, ehkki pole koondunud maitsmispungadesse nagu keelel. Seejärel suunasid teadlased inimese ja hiire hingamisteedesse mitmesuguseid mõrusid ühendeid ja mõõtsid nende mõjusid.

Paljud toksilised ühendid on mõrud, mistõttu uurijad eeldasid, et kopsulihased mõruretseptorite aktiveerimisel pingulduvad ja tõmbuvad kokku — sundimaks hingajat liikuma mõru ja võimalik, et mürgise õhu allikast eemale. Kõigi üllatuseks lõdvestasid ja avasid mõrud gaasisegud hingamisteid paremini ühestki tuntud astmaravimist.

Marylandi ülikooli abiprofessor Deepak Deshpande ja kolleegid, kelle töö ilmus äsja ajakirjas Nature Medicine, kavatsevad jätkata retseptorite rolli uurimist. Juba praegu kujutab uurimus aga astma, kopsupuhituse või kroonilise bronhiidi raviviiside väljatöötajaile hulka üllatavaid uusi juhtlõngu.


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!