Šveitsis paikneva World Conservation Union (IUCN) hoiatas, et suures ohus on ka Kesk-Aasia antiloop saiga, mille arvukus on salaküttimise tõttu viimase kümne aasta jooksul 90 protsenti võrra kahanenud.

IUCN-i “Ohustatud liikide punase nimekirja” järgi on kõige rohkem hävimisohus imetajaid ja linde Indoneesias, Indias, Brasiilias ja Hiinas, taimeliigid aga kaovad kõige kiiremini Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Kesk- ja Lääne-Aafrikas ning Kagu-Aasias.

Viimasele hävimisohus taime- ja loomanimekirjale, mis avaldati 2000. aasta septembris, on lisandunud 240 liiki, peamiselt taimed. Kaks juba kaudnuks kuulutatud liiki on “taasavastatud”.

Nendeks on Austraalia Lord Howe’ saarel elutsev raagritsikas (Ramulus nana), keda peeti kadunuks juba 1920. aastal ja Baieri männiuruhiir (Pitymys bavaricus).

Seevastu on rohkem kui poole võrra kahanenud Ibeeria ilvese arvukus, keda veel 1990. aastate algul oli 1200. Kaslasele on saatuslikuks saanud Hispaania ja Portugali katsed piirata küülikute arvukust.

“Portugalis on alla 20 Ibeeria ilvese, seal on ta tõesti otsa saamas ja sama juhtub peatselt ka Hispaanias,” ütles IUCN-i kaslaste spetsialist Peter Jackson.

IUCN-i hinnangul võib Ibeeria ilvesest saada esimene terve liik, mis viimase 2000 aasta jooksul välja sureb.