Naine oli tõsise trauma tõttu kaotanud silma, suure osa ninast ning ülemisest lõualuust, seetõttu ei saanud ta korralikult hingata, tunda lõhnu ja maitseid ega ka naeratada, vahendab
Reutersi uudist.

Operatsioon tehti Clevelandi kliiniku plastikakirurgiaosakonnas Maria Siemionowi juhtimisel.

Haigla ei avalikustanud andmeid patsiendi kohta ega ka seda, kuidas ta nii tõsise näotrauma sai.

Maailmas on praeguse seisuga tehtud neli sellist lõikust. Prantsuse kirurgid asendasid 2005. aastal suure osa naise näost, mida oli rünnanud koer. Möödunud aastal teatasid arstid, et naine on aegamööda paranenud, kuid kahel korral on tulnud tõrjuda äratõukereaktsiooni.

2006. aastal siirdasid arstid Hiinas näo 30-aastasele mehele, kes oli sattunud karu lõugade vahele. Möödunud aastal siirdati Prantsusmaal nägu 29-aastasele mehele, kes põdes nägu kahjustavat Recklinghauseni tõbe.

Seekordne lõikus kestis 22 tundi. 8-liikmeline brigaad siirdas naisele uued luud, lihased, veresooned ja närvid.

Kliiniku dermatoloogia ja plastilise kirurgia osakonna juhataja Francis Papay sõnul siirdati näonahk, kõik näo üla — ja keskosa lihased, ülahuule, nina ja põskkoopad, ülemise lõualuu koos hammastega ning näonärvid. Naise enda näost jäid alles otsmik, ülemised silmalaud, alahuul ja lõug.

Näosiirdamiste ümber on käinud vaidlused, sest näovigastusi ei peeta eluohtlikeks. Käesoleval juhul oli arstide sõnul naine vigastuse tõttu aga elust ära lõigatud.

„Kodudes peidab end palju selliseid patsiente, kes varjavad end ühiskonna pilkude eest ega julge minna toidupoodi ega kõndida tänaval,“ ütleb Siemionow. „Seda naist narriti ja alandati. Loodame, et ta hakkab taas naeratama.“

Äratõukereaktsiooni vältimiseks peab näosiirdamislõikuse läbiteinud patsient võtma immuunsüsteemi pärssivaid ravimeid nagu need, kes on läbi teinud neeru- või maksasiirdamise.