Auhinnad määrati eestlannadele 8.–9. mail Lõuna-Koreas Soulis toimunud rahvusvahelisel leiutiste näitusel ja konkursil “Korea International Women’s Invention Exposition 2008”, kus kuldmedali sai TÜ professor Marika Mikelsaar koos töörühmaga Lactobacillus fermentum ME-3 bakteri sisaldusega piimatoodete sarja väljatöötamise eest.

Hõbemedali vääriliseks tunnistati TÜ Viljandi kultuuriakadeemia erakorraline vanemteadur ehtekunstnik Kärt Summatavet metallehete valmistamise uudse meetodi eest. Auhinnasaajad valiti välja 27 riigi 300 leiutise hulgast. Bakteri Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobse ja antioksüdantse probiootikumi väljatöötajad on TÜ teadlased Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk ja Epp Songisepp.

Bakter vähendab seedeinfektsioonide riski, aitab organismil omastada toidust vajalikke aineid ja panna vastu haigustele. Bakteril on ka oluline osa veresoonte lubjastumise ennetamisel. Leiutise patent on müüdud Eestisse, Venemaale ja USAsse. Hiljuti sai ME-3 bakterit sisaldavaid piimatooteid valmistav AS Tere loa tooteid müüa ka Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus, Venemaal ja Austrias.

Kärt Summataveti uuenduslik metallehete valmistamise meetod võimaldab kunstiteose arvuti abil ehetele üle kanda. Kunstniku sõnul saab sel moel arvuti juhitud tööriista või laseriga graveerida unikaalsete tunnustega seeriatoodangu prototüüpe, kus ka ülipeened jooned tõusevad reljeefsel pinnal esile. Leiutise tulemusel on ehteid võimalik graafiliselt kujundada ka tagaküljelt ning ülipeente joonistusjoonte vahele sulatada läbipaistvat emaili.

„Senini sai enam-vähem sama tulemuse metalli pinnale joodetud traadiga, kuid traditsioonilised kullassepavõtted ei võimalda nii peent ja tundlikku tulemust saavutada, ehte pinnale jääb plekke ning jootmisjääke, mis rikuvad emaili ja vähendavad seeläbi ka ehte kvaliteeti,” selgitas Summatavet väljatööta tud meetodi eeliseid. TÜ