Uurijad on avastanud, et piparde tekitatud kuumatunne võib tegelikult kalorite põletamist kiirendada ning „oksüdeerida” pekipolstrit, vahendab The Daily Telegraph.

Nende jaoks, kellele pipra terav maitse ei meeldi, on nad leidnud peamise mõjuaine kapsaitsiini ekvivalendi, mida esineb mõnedes mitte-teravates piprasortides.

Kaunpiprataimel arenes evolutsiooni käigus terav maitse taimi söövate loomade peletamiseks, ent inimestele on see meeldima hakanud, mistõttu nüüdseks on mitmesugused piprad juba tuhandeid aastaid mitmel pool maailmas kuulunud kindlalt põhitoiduse hulka.

Teadlased, keda intrigeeris pipra võime inimest higistama ajada, usuvad nüüd, et teravad kaunad aitavad dieedipidamisele kaasa.

Mõned taimed toodavad kapsaitsiini mitte-teravat varianti dihüdrokapsiaati (DCT-d), millel, nagu on avastatud, võivad olla kõik piparde kasulikud omadused ilma kibeduseta.

California ülikooli uurijad värbasid 34 mees- ja naissoost katsealust, kes olid nõus 28 päeva vältel sööma väga madala kalorsusega vedelat toiduasendajat.

Teadlased David Heberi juhtimisel määrasid seejärel katsealustele juhuslikkuse alusel kas platseebotabletid või mittekõrvetavat DCT-pipart sisaldava toidulisandi.

Saadud andmed kinnitasid veenvalt, et vähemalt mõne tunni vältel pärast katse-eine söömist oli kõige suurema DCT-koguse manustanud katserühma liikmete energiakulu märkimisväärselt suurem — tegelikult platseeborühmast lausa kaks korda suurem.

Teadlased näitasid ka, et DCT kiirendas märkimisväärselt rasva oksüdatsiooni, sundides organismi kasutama kütusena rohkem rasva. See võib aidata madala kalorsusega dieeti pidavatel inimestel ainevahetuse kiirendamise kaudu kaalu alandada.

Heber ja tema uurimisrühm esitlevad tulemusi Suurbritannia iga-aastasel eksperimentaalbioloogia konverentsil.