Titanicu-ekspeditsiooni esindajad teatasid, et pöörduvad tööde jätkamist takistava veetaseme tõusu ja orkaan Danielle’i põhjustatud tugevate tuulte tõttu tagasi Newfoundlandile, vahendab AP.

Teadlaste töörühm on paari robotite abil teinud nelja kilomeetri sügavusel ookeanipõhjas lebavast vrakist tuhandeid ülesvõtteid ja salvestanud mitu tundi videomaterjali. Kõrge eraldusteravusega fotosid on tehtud laeva vöörist. Piltidel on selgelt näha osa reelingust ja ankrud.

Augusti alguses suundus ekspeditsioon Newfoundlandilt paika Atlandi ookeanis, kus laev 1912. aastal jäämäega kokku põrkas ja uppus. Titanicu esimesel ja ühtlasi viimasel reisil hukkus üle 1500 reisija ja meeskonnaliikme.

Teadlased uurivad Titanicu vrakki kuvamis- ja kajaloodimistehnoloogiate abil, mida pole kunagi varem kasutatud. Eesmärgiga koostada laevaga seotud leidude täielik kataloog sondeeritakse muu hulgas läbi peaaegu sajandi jooksul vrakki ümbritsevale rusuväljale kuhjunud setted.

Ekspeditsioon kujutab endast vraki uurimise ainuõigust omava ettevõtte RMS Titanic, Inc. ja USA Massachusettsi osariigi Woods Hole’i okeanograafiainstituudi vahelist koostööprojekti. Ekspeditsiooni käigus leide ei koguta, vaid sondeeritakse kolm-korda-viie kilomeetri suurust rusuvälja, kuhu on laiali pillutatud sadu tuhandeid esemeid.

Ekspeditsiooni ametlike esindajate kinnitusel naastakse pärast paaripäevast viivitust töid lõpetama.

Pärast seda, kui okeanograaf Robert Ballardi juhitud rahvusvaheline töörühm Titanicu 1985. aastal avastas, on enamiku ekspeditsioonide käigus pildistatud vrakki või kogutud tuhandeid leide peenest portselanist jalanõude ja laevadetailideni. Ka filmi „Titanic” režissöör James Cameron on laevast uppumise ajal eraldunud ja eemaldunud vööri ja ahtri jäädvustamise huvides ookeanipõhja uurimisrühmi viinud.

Viimati külastas kontserni RMS Titanic korraldatud ekspeditsioon uppumispaika 2004. aastal.