Selline jaam ehitataks maa alla 30-50 meetri sügavusele. Kui jaamaga peaks midagi juhtuma, siis peab graniit radioaktiivse saaste kinni, jääb vaid matta jaamale juurdepääsu võimaldavad tunnelid ja probleem on lahenenud, vahendab Novaator.

Idee käis mullu sügisel välja Singapuri riikliku ülikooli energiaturvalisuse ekspert Hooman Peimani. Tavaliselt ehitatakse tuumajaamad tihedalt asustatud aladest vähemalt 15-20 kilomeetri kaugusele. Umbes 700 ruutkilomeetri suuruses Singapuris ei ole tuumajaamale sobivat hõredat ala isegi kolme kilomeetri kaugusel tiheasustusest.

Reaktori ehitamine maa alla tõstab oluliselt jaama hinda. Peimani sõnul võib tasuvaks osutuda väike 30-50 megavatise võimsusega umbes kakskümmend korda tavalisest tuumareaktorist väiksem reaktoritüüp.

Selliseid väikesi reaktoritüüpe on arendamas näiteks TerraPower ja Hyperion Power. Kuid nende uut tüüpi reaktorite reaalse valmimiseni võib minna veel hulk aastaid.

Maa-aluseid tuumajaamu ei saa ehitada maavärinaohtlikesse piirkondadesse ega kohtadesse, kus põhjavesi on maapinnale väga lähedal. Jaapan ei tuleks seega kõne alla, Singapur küll, väidab Peimani.

Praegu toob Singapur Indoneesiast ja Malaisiast maagaasi ning toodab sellest elektrit, kuid ehitamisel on suur vedelgaasiterminal, mis võimaldab gaasi laevadega tuua mistahes maailma paigast.

Singapuri valitsus andis maa-aluse tuumajaama tasuvusuuringutele mullu rohelise tule, kuid jaama valmimisele pole seatud mingit tähtaega.