The Telegraphi allikaks on geneetik Robin Lovell-Badge, kes muuhulgas korraldas ka skandaalse Hong-Kongis toimunud konverentsi, kus He Jiankui enda skandaalsest eksperimendist geneetikutele teada andis. Lovell-Badge'i sõnul kutsus ta mehe konverentsile just selleks, et teda veenda mitte kunagi inimkatseid tegema. Üllatuslikult tuli ja teatas mees, et on seda juba teinud.

Lovell-Badge, kes Jiankuiga siiani suhtleb, väidabki nüüd The Telegraphile, et meest võib oma tegude eest oodata surmanuhtlus. Meest saab süüdistada nii korruptsioonis, altkäemaksu võtmises kui ka teaduslike uurimisnormide rikkumises. "Hetkel on käimas uurimine, mida juhivad tervise- ja teadusministeeriumid," ütles Lovell-Badge. Teadlase hinnangul kaotavad paljud inimesed töö ning kuna Jiankui suutis mõistatuslikul kombel nii paljusid inimesi kuidagi veenda sellise kahtlase projektiga tegelema, terendab ka korruptsioonikahtlustus.

Õli valab veelgi tulle see, et Hiina võimud on viimasel ajal võtnud ette väga jõulisi samme korruptsioonist vabanemiseks, sealhulgas on fookuses olnud ka teadusvaldkond. 2018. aasta alguses teatas valitsus reformidest, mille kohaselt on võimalik võimudele vastumeelsed teadlased jätta ilma töökohtadest ja uurimistoetustest. Detsembris teatasid võimud lisaks, et hakkavad teadlastele rakendama vastuolulist sotsiaalse skoori süsteemi (mille kohta saad täpsemalt lugeda SIIT).

Lovell-Badge'i sõnul on He Jiankui detsembrikuust saadik elanud ülikooli omanduses olevas korteris, kuid tema elukohal on pidev relvastatud valve. Teadlane tõdeb, et ta pole kindel, kas mees on vahi all või valvatakse teda seetõttu, et Jiankui postkasti on laekunud terve hulk surmaähvardusi. Ilmselt saame selle kohta rohkem teada Hiina ametivõimude uurimise edenedes.