Uuringu tulemused võivad viia uute ravimeetoditeni, mis aitavad ära hoida või leevendada traumaatilise sündmuse taaskogemist, vahendab Reuters.

Posttraumaatiline stress tabab sageli inimesi, kes on sõjas saanud haavata või näinud pealt teise inimese haavatasaamist või hukkumist.

Häire sümptomiteks võivad olla ärritus, vihapuhangud, magamisraskused, keskendumishäired ja kergesti ehmumine. Tihti elavad inimesed traumaatilist sündmust korduvalt üle.

Katse käigus näitasid Oxfordi ülikooli teadlased neljakümnele vabatahtlikule filmi, mis sisaldas kaadreid erinevatest vigastustest.

Poole tunni pärast lasti pooltel inimestel mängida tetrist, samal ajal kui ülejäänud ei teinud midagi. Mängu mänginud katsealustel esines järgmise nädalal vähem mälupilte filmis nähtud kaadritest.

Tetris on mäng, kus tuleb paigutada ekraanil ülevalt alla langevaid kujundid all asuvasse horisontaalsesse ritta nii, et nende vahele ei jääks tühja ruumi. Kui üks rida saab täis, siis ta kaob ja annab mängijale punkte.

Teadlased usuvad, et geomeetriliste kujundite tajumine ja nende paigutamine aitab ajust välja tõrjuda traumaatilisest kogemusest tingitud mälupilte.

Uuringutulemused avaldas ajakiri Public Library of Science Journal PLoS ONE.