Antud toote sihtgrupp ei suutnud uskuda, et midagi sellist ei ole juba varem ära tehtud, vähemalt jälgides veebis levivaid muljeid. Tuleb aga välja, et sarnaste päikesepaneelide tootmise ja paigaldusega tegeleb juba näiteks Eesti ettevõte SolarStone, kirjutab Geenius.ee.

SolarStone’i tegevjuhi Silver Aedniku sõnul sündis neil sellise toote idee juba 2014. aastal. Esimene tegevusaasta kulus ettevõttel tootearendusele ning äriplaani tugevuste ja nõrkuste kalkuleerimisele.

Möödunud suvel jõuti tootearendusega punkti, kus saavutati turuvalmidus ja läbitud on vajalikud tugevustestid. Tänavu on SolarStone päikesepaneelidest koosneva katuse paigaldanud neljale majale ning uued kliendid on juba ootamas.

Milles peitub Solarstone'i ja Tesla katuste erinevus?

SolarStone'i ehitisintegreeritavate paneelide puhul on kombineeritud rohkem kui 30 aasta pikkuse traditsiooniga ränil põhinev PV-tehnoloogia (ingl photovoltaic, ee fotogalvaaniline) ja leitud lahendus, kuidas paneelid sobitada tavapäraseid katusekive asendama.

Iga projekt on unikaalne. Arvestame konkreetse katuse konfiguratsiooni ning kliendi ootusele vastava koguvõimsusega. Turul pakutav lai katusekivide valik on seadnud ka meile väljakutse. Seetõttu toodame kuute värvi mooduleid, et paneelid ei rikuks uue või renoveeritava kodu arhitektuurset terviklikkust.

Tesla on läinud sammu edasi ning integreerinud PV-tehnoloogia uudsesse klaasmaterjali, mille kohta esitlusel palju infot välja ei jagatud.

Tesla puhul ootame huviga, kuidas on lahendatud paneelide võimalikust ülekuumenemisest tingitud efektiivsuse languse probleem ning tuleohutus. SolarStone'i paneelide puhul on nendele küsimustele lahendused leitud tuulutusavade näol.

Lisaks on meie esmase hinnangu põhjal Tesla puhul tegemist pigem kõrgema otsa preemium-tootega, kuna pakutava lahendusega plaanitakse katta ka varjus olevad katusesektsioonid ning päikeseenergia tootmiseks ebasoodsad ilmakaared.

Juhul, kui mittetootvatesse katuse sektoritesse paigaldaldatakse imiteerivad PV elemendita kivid, siis tekib küsimus, kuivõrd see mõjutab lahenduse lõpphinda ja süsteemi tasuvusperioodi.

SolarStone lähtub mikrotootjast kliendi tegelikest vajadustest ning võrguhaldaja poolt määratud piirkogustest tagasiostetavale elektrienergiale.

Lisaks on oluline komponent paneelide juures klaaspinna omadused. Tesla Slate Glassi ja Textured Glassi tooted paistavad olevat tekstuuriga, mis püüavad hästi mustust. See võib põhjustada hilisemas hoolduses komplikatsioone. Igatahes on tegemist põneva ja visuaalselt kena lahendusega.

Milline on teie seisukoht Tesla katuse osas?

Erinevad ehitisintegreeritavad PV-lahendused on turul figureerinud tänaseks umbes kümme aastat. Tesla kui teada-tuntud innovatsiooni populariseerimise vedur annab tervele PV-sektorile kindlasti positiivse tõuke.

Juhul, kui hinnastamine on turuosalistele vastuvõetav, võib SolarCity päästmisest saada Tesla järjekordne edulugu.