Imeline tervenemine toimus möödunud kuul Wisconsini lastehaiglas, kus juba kriitilisse seisundisse jõudnud marutaudis teismelist raviti narkoosi all uudsete viiruseravimitega. Seni pole selge, milline neljast kasutatud ravimist haiguse käiku pöörde tõi, vahendab Roheline Värav.

Haiguste Kontrollikeskuse uurija dr. Charles Rupprechti sõnul on tegu ajaloolise tervenemisega. Siiski suhtuvad ka tüdrukut ravinud arstid ise uue ravimeetodi tõhususse veel skeptiliselt.

“Kui ravi õnnestub edukalt korrata vähemalt veel ühel patsiendil, siis võib ravimeetodit edukaks pidada” kinnitab tüdrukut ravinud arst, dr. Rodney Willoughby: “Seni on tegu lihtsalt imega.”

Jeannat hammustas nahkhiir 12. septembril. Kuivõrd tüdruk arsti poole ei pöördunud, jäi ta ka vaktsineerimata. Haiglasse toodi neiu juba 18. oktoobril veekartuse, süljevooluse, põhjendamatu agressiivsuse ja teiste väljakujunenud marutaudinähtudega.

Enamasti õnnestub vahetult hammustamisele järgneva vaktsineerimisega raske haigus ära hoida. Vaktsineerida võib ka siis, kui haigustunnused juba ilmnevad. Vaktsiini mõju on sel juhul aga palju nõrgem.

Jeanna puhul oli haigus nõnda kaugele arenenud, et vaktsineerida polnud mingit mõtet. Kuivõrd murdeealine niikuinii oleks surnud, otsustasid arstid riskida ja tema peal senikatsetamata ravimeid proovida.

Nahkhiir hammustas Jeannat kirikus, kus lapsed oma aega veetsid. Lapsed olid veendunud, et marutõbine nahkhiir lennata ei suuda, seepärast ei osanud nad kirikus lendlevad looma karta. Nad otsustasid aknast sisse sattunud loomakese uksest välja aidata. Ülesanne usaldati Jeanna hooleks.

Põhja-Ameerikas on nahkhiir oluline marutaudikandja. Euroopa, sealhulgas Eesti, nahkhiired, nii marutaudiohtlikud pole. Igal aastal sureb marutaudi kümneid tuhandeid inimesi Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas. Õhtumail on marutaud üsna haruldane, seda peamiselt ägedate loomavaktsineerimiskampaaniate tõttu.

Kogu maailmas on teada vähem kui kümme inimest, kes on ellu jäänud pärast marutaudinähtude ilmnemist. Jeanna on neist aga esimene, keda ei vaktsineeritudki.

Jeanna paraneb kiiresti, reageerib ümbrusele adekvaatselt ja on arstide kinnitusel säilitanud ka oma intellektuaalse võimekuse. Rääkida neiu veel ei suuda, kuid paari päeva eest õnnestus tal juba iseseisvalt püsti tõusta.

Kui ka Jeannal proovitud ravimeetod tõhusaks osutub, pole ometi teada, paljudel patsientidel seda kasutada saab. Tütarlapse katoliiklastest vanemate sõnul on ootamatus paranemises kindlasti oma osa aga ka Jumalal, kelle poole nad tütre haiguse ajal pingsalt palvetasid.